środa, 26 lipca 2017

błyskawiczne ciasto drożdżowe z jagodami

Dziś przepis na ciasto drożdżowe naprawdę wyjątkowe!

Przygotowywane za pomocą miksera, nie wymaga wyrabiania, rośnie tylko 20 minut.
Jest świetne!

Tym razem dodałam do niego jagody i było naprawdę obłędne.

Polecam wypróbować z różnymi dodatkami: innymi owocami, kulkami sera czy maku albo ze zwykłą kruszonką!

Pycha!



składniki:

500 g mąki pszennej
250 ml ciepłego mleka
100 g stopionego masła
4 jaja
200 g cukru
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu z wanilii
50 g świeżych drożdży

ponadto:
ok 3/4 szkl jagód
łyżka mąki ziemniaczanej
tłuszcz i kasza manna do blaszki


Jagody wymieszać z mąką ziemniaczana

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, miksując dodawać kolejno pozostałe składniki, wyrabiać ciasto mikserem o 10 minut.

Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną podłużnej blaszki.
Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, pod przykryciem na ok 20 minut.

Następnie na wierzch równą warstwą wysypać jagody, wstawić ciasto do zimnego piekarnika, włączyć nastawiwszy na 180 stopni, trzymać ciasto wewnątrz ok 45 minut (do tzw. suchego patyczka).


4 komentarze:

  1. Ale świetna drożdżówka i wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładnie wygląda :)
    Dziękuję za udział w akcji kulinarnej ,,Łakocie z domowego zacisza”
    http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobre vyzerá! Pekný deň prajem

    OdpowiedzUsuń