poniedziałek, 24 lipca 2017

pavlova z kremem bazyliowym i owocami

Nazwa tego wyjątkowego deseru pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pavlovej, która podczas tryumfalnego tournée po Australii i Nowej Zelandii w latach 20. ubiegłego wieku zainspirowała swoim tańcem i wyglądem nieznanego z nazwiska szefa kuchni. Stworzył on deser mający oddać lekkość i słodycz Pavlovej - biała puchata beza z bitą śmietaną i owocami doskonale spełniła ten warunek.

W mojej wersji zamiast tradycyjnej bitej śmietany beza pokrywa niesamowity, lekki kremem o smaku bazylii - cudownie komponuje się ze świeżymi malinami i jagodami.

Śmietanę do przygotowania kremu warto przygotować dzień wcześniej, również bezę można upiec jednego dnia, kolejnym już tylko dokończyć i przełożyć. 

W moim domu niestety - czego kompletnie nie rozumiem - poza mną nikt nie przepada za bezą...


składniki:

ciasto:
1 szkl białek
szczypta soli
300 g miałkiego cukru
1,5 łyżeczki soku z cytryny
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

krem:
300 ml śmietany kremówki
250 ml sera mascarpone
5 łodyżek bazylii
2 łyżki cukru pudru "królewski"

ponadto:
maliny
jagody amerykańskie
świeże listki bazylii

Białka ubić ze szczyptą soli, partiami dosypując cukier aż powstanie gęsta, lśniąca piana, delikatnie połączyć z sokiem z cytryny i mąką. 

Na papierze do pieczenia narysować okrąg średnicy ok 24 cm, wyłożyć pianę, wyrównać wierzch i wygładzić boki. 

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni, suszyć bezę ok 1,5 godz. Powinna być chrupiąca z zewnątrz i mięciutka, lekko ciągnąca w środku.


Śmietanę doprowadzić do wrzenia. Do wrzącej wrzucić całe gałązki bazylii, przykryć, odstawić do wystudzenia, następnie umieścić na kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce. Ze schodzonej śmietany wyjąć bazylię, porządnie wycisnąć.
Śmietanę wraz z serkiem mascarpone ubić na sztywny krem, pod koniec dodając cukier puder.

Krem wyłożyć na bezę niedługo przed podaniem, na wierzch wysypać owoce, dekorować listkami bazylii. 


Przepis dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę", której tematem w tym tygodniu są owocowe słodkości. 
Oprócz mnie udział wzięła: Angelika, Joanna

3 komentarze:

  1. Ślinotoku dostałam, serio, nie ściemniam - boska jest ta Twoja Pavlova!!! Dzięki za wspólny udział w akcji Owocowe Słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow..ale pyszności...dziękuję za wspólną zabawę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Beza to specyficzne w smaku i bardzo słodkie ciasto - deser. To jego wada, ale również i urok - jest niepowtarzalna. Piękna Pavlova. :)

    OdpowiedzUsuń