środa, 9 sierpnia 2017

placki po żmudzku

W Polsce kolejna fala upałów, dla nas to takie trochę bonusowe przedłużenie wakacji:)

Z naszej cudownej podróży przywiozłam sobie sporo smakowitych serów- uwielbiamy je! Teraz pora na przygotowanie różnych dań z ich dodatkiem:)

Na początek jeden z moich ulubionych "recyklingowych" przepisów. Świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z obiadu. W oryginale placki nadziewane są mięsem (np z rosołu), dziś u mnie farsz z dwóch rodzajów serów - bomba!

Danie nie należy do lekkich, ale jest smaczne i sycące. I niewątpliwą jego zaletą jest fakt, że przygotowuje się je w kilka chwil zaledwie.

Podane z aromatycznym - prosto z lodówki - czosnkowym sosem z dodatkiem świeżej bazylii są niezrównane!


składniki:

ciasto:
ok 500 g gotowanych ziemniaków
mąka pszenna
mąka ziemniaczana
jajko

nadzienie:
150 g twarogu
100 g sera z niebieską pleśnią
ew. sól do smaku

sos:
150 ml jogurtu greckiego
łyżka majonezu
ząbek czosnku
łyżka posiekanej świeżej bazylii
sól, pieprz do smaku

ponadto:
mąka pszenna do formowania placków
tłuszcz do smażenia


Zacząć od przygotowania sosu: ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku, odłożyć w chłodne miejsce na min. 30 minut.

Ziemniaki na płasko uklepać w naczyniu, podzielić na 4 części, jedną wyjąć w to miejsce wsypać mąkę (pół na pół ziemniaczaną i pszenną). Dodać odłożone ziemniaki i jajko, wyrobić jednolite ciasto.

Twaróg i ser pleśniowy pokruszyć, rozdrobić widelcem na jednolitą masę, spróbować i ew. dosolić do smaku.

Porcje ciasta nabierać na oprószone mąką dłonie, spłaszczać, nakładać na środek łyżkę nadzienia, zlepiać formując podłużne płaskie placuszki, każdy obtaczać w mące.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Podawać z sosem bazyliowo-czosnkowym.

Na koniec jeszcze nie mogłam się oprzeć i chciałam pokazać choć jedną fotkę z wakacji! 
Wyczytałam gdzieś, że według Alfreda Hitchcocka najpiękniejsze zachody słońca można zobaczyć w Zadarze - specjalnie dla Was więc zadarski zachód słońca, cudny!
Pozdrawiam serdecznie! 

2 komentarze:

  1. To môže byť veľmi chutné jedlo. Ďakujem za typ! Dobrú noc prajem ♥
    PS: Krásny západ slnka

    OdpowiedzUsuń
  2. O coś innego ;) Placki same w sobie lubię

    OdpowiedzUsuń