środa, 17 stycznia 2018

śródziemnomorska pizza na oliwkowym cieście

Ta pizza jest moim zdecydowanym faworytem. Jest naprawdę wyjątkowa.

Cienkie, aromatyczne ciasto z dodatkiem oliwek, zapieczone na nim pesto, szynka dojrzewająca, ser mozzarella i pomidory, na wierzchu zaś rukola świeże oliwki i ser feta.

Do takiej pizzy absolutnie nie pasuje keczup...jak w prawdziwej włoskiej trattorii powinniśmy wierzch zwilżyć jedynie dobrej jakości oliwą.

 Tak podana pizza jest nie tylko zdrowsza i smaczniejsza, ale też znakomicie wygląda :)


składniki:

zaczyn:
30 g świeżych drożdży
1 szk ciepłej wody
1 łyżeczka miodu
1 łyżka mąki

ciasto właściwe:
0,5 kg mąki
3 łyżki oliwy
łyżeczka soli
3/4 szkl oliwek bez pestek

do zapieczenia:
2 łyżki zielonego pesto
120 g szynki dojrzewającej
125 g mozzarelli
2 pomidory

do podania:
rukola
ser feta
garść oliwek
oliwa z oliwek


Drożdże wkruszyć do wody, dodać mąkę i miód, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 minut.
Mąkę przesiać, dodać zaczyn, sól i łyżkę oliwy, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, wierzch natłuścić łyżką oliwy. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok 40 minut. 
Oliwki drobno posiekać, dodać do wyrośniętego ciasta, ponownie wyrobić, uformować kulę, natłuścić pozostałą oliwą i odstawić jeszcze na ok 30 minut.

Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, miąższ pokroić w plasterki. Mozzarellę pokroić w plastry, szynkę porwać na mniejsze kawałki. 

Wyrośnięte ciasto rękoma rozciągnąć do pożądanego kształtu (ja piekłam na natłuszczonej blaszce ze standardowego wyposażenia piekarnika).
Wierzch posmarować pesto, wyłożyć dodatki do zapieczenia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut.

Fetę pokroić w kostkę, oliwki w plasterki. Rukolę umyć, osuszyć.

Po wyjęciu z piekarnika na wierzchu pizzy rozłożyć wypłukaną rukolę, fetę i oliwki, całość delikatnie skropić oliwą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz