środa, 26 września 2018

dyniowa pszczółka - jesienne ciasto

Jesień rozgościła się na dobre!

Lubię jesień; tę prawdziwie polsko-złotą, pełną słońca, świeżych warzyw i owoców, pachnącą roślinnym dymem ...

A w chłodne, coraz dłuższe jesienne wieczory uwielbiam siedzieć pod kocem z kubkiem parującej herbaty z malinami i kawałkiem ciasta:)

Kto czytuje moje wpisy na tym oraz starym blogu ten wie, że do moich ulubionych warzyw należy dynia. To wspaniałe, uniwersalne warzywo nadaje się zarówno do wytrawnych, jak i słodkich dań.
Dziś proponuję wyjątkowe i aromatyczne, jesienne ciasto z dynią. Nazwa nawiązuje do kolorków, jakie przybrało: ciemne, niemal czarne warstwy ciasta przełożone dwoma żółtymi kremami.

Jeśli lubicie ciasta o lekko korzennym smaku będziecie zachwyceni! Dodatek powideł nadaje lekkiej kwaskowatości - nie można nie spróbować!



składniki:
ciasto:
1 i 3/4 szkl mąki pszennej
1,5 szkl  cukru 
3/4 szkl ciemnego kakao
łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szkl jogurtu naturalnego
1/2 szkl oleju
2  jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 szkl świeżo zaparzonej gorącej kawy (rozpuszczalnej)

masa serowa:
250 g mielonego twarogu
250 g puree dyniowego
250 g masła
2 łyżki cukru pudru

masa śmietanowa:
400 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki dyniowego puree


ponadto:
powidła śliwkowe



Należy zadbać, aby wszystkie składniki ciasta miały temperaturę pokojową.

Do jednej miski przesiać mąkę z kakao, przyprawa do piernika, sodą i proszkiem, dodać cukier i sól.
W drugiej misce rozmieszać jogurt, olej, jajka i ekstrakt waniliowy.
Suche składniki wymieszać krótko z mokrymi.
Powoli, ciągle mieszając wlać gorącą kawę.
Ciasto wlać do formy. Piec ok 50 minut (do tzw suchego patyczka), w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. Delikatnie ze środka (najlepiej za pomocą widelca) wydrapać nieco okruchów ciasta.

Twaróg zmiksować z dyniowym puree na jednolitą, gładką masę. Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po łyżce twarogu zmiksowanego z dynią. 


 Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać z dyniowym puree.


Na pierwszą część ciasta wyłożyć powidło, następnie masę serową, przykryć drugą częścią ciasta i wyłożyć masę śmietanową.
Na wierzch rozsypać okruchy ciasta.

Odłożyć na min 3 godz do lodówki.

1 komentarz: