środa, 31 października 2018

zefiryna - ciasto z jabłkami



Zefiryna to absolutny słodkościowy nr1 tej jesieni u mnie w domu :)

Rzadko zdarza się, żebym piekła kilka razy z rzędu to samo ciasto, tym razem jednak nie mogliśmy się oprzeć!

Niesamowicie kruche ciasto z dodatkiem amoniaku, jabłka z malinowym dżemem zatopione w słodkim budyniu, do tego delikatny krem na bazie serka mascarpone i na wierzchu czekoladowa polewa - oto cała zefiryna - brzmi wspaniale-prawda?
Jeszcze lepiej smakuje!

Zefirynę piekłam już dawno temu, oryginalny przepis możecie znaleźć na moim starym blogu. Tym razem zmieniłam go nieco i jest jeszcze pyszniej.
Polecam!



składniki:
ciasto:
250 g mąki
150 g margaryny
150 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki amoniaku
1 żółtko

nadzienie:
ok 12 niedużych jabłek
3 budynie śmietankowe
3 łyżki cukru
ok 150 g dżemu malinowego
1 l mleka

krem:
300 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
1,5 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny

polewa:
50 g mlecznej czekolady
2-3 łyżki mleka

Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, amoniak i żółtko, szybko wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki. 
Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim wierzch i boki wysmarowanej tłuszczem formy.

Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, w każdym umieścić łyżeczkę dżemu, układać na cieście dżemem do góry.

Proszek budyniowy rozpuścić w 3/4 szkl mleka. Pozostałe mleko z cukrem zagotować, na wrzące wlać budyń, gotować do zgęstnienia.
Od razu zalać jabłka na cieście, wierzch blaszki przykryć folią aluminiową (zapobiegnie to powstawaniu twardej skorupy na budyniu) Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Śmietanę ubić na sztywno, wciąż ubijając dodać cukier puder i sok z cytryny, wymieszać z serkiem mascarpone.
Warstwę kremu nałożyć na wystudzone ciasto.

Czekoladę podgrzać z dodatkiem mleka, polewa nieregularnie udekorować wierzch ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz