piątek, 18 stycznia 2019

sałatka gyros z sosem czosnkowym

O tej porze roku kolorowe, smaczne i zdrowe jedzenie jest nam szczególnie bardzo potrzebne - pozwala nie tylko zachować zdrowie, ale i poprawić humor.

Znaną w mojej rodzinie od lat sałatkę z kapusty pekińskiej, z mięsem kurczaka marynowanym w przyprawie gyros wzbogaciłam dodatkiem świeżego szpinaku, ogórka, papryki i ananasa.

Podana z sosem czosnkowym smakowała naprawdę dobrze przy tym wyglądała świeżo i apetycznie.

Pamiętajmy- im dłużej kurczak poleży w marynacie, tym aromat będzie wyraźniejszy. Polecam zostawić go tam na całą noc :)


składniki:
marynata:
opakowanie przyprawy gyros
cebula
2 łyżki oliwy

podwójny filet kurczaka
połowa kapusty pekińskiej średniej wielkości
cebula
ogórek zielony
kilka plastrów ananasa z puszki
puszka kukurydzy
2 garście świeżego szpinaku
czerwona papryka

sos:
4 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
2 łyżki zalewy z ananasa
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku


Cebulę drobno pokroić, dodać przyprawę gyros i oliwę, wymieszać. Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z marynatą, odłożyć na min. godzinę w chłodne miejsce.

Przygotować sos: czosnek obrać, przepuścić przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami, odstawić w chłodne miejsce na czas przygotowania sałatki.

Zamarynowanego kurczaka wraz z zalewą wrzucić na rozgrzaną patelnię, usmażyć, odstawić do wystudzenia.

Kapustę pekińską poszatkować. Ułożyć na dnie naczynia, wylać ok 1/3 sosu.

Następnie układać kolejno:
obranego i pokrojonego w kostkę ogórka
pokrojoną w półplasterki cebulę
pokrojonego w niewielkie cząstki ananasa
osączoną kukurydzę
kurczaka
resztę sosu.

Na wierzch wyłożyć listki szpinaku i pokrojoną w paseczki paprykę.
Sałatkę odłożyć w chłodne miejsce na ok godzinę "do przegryzienia".


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz