sobota, 14 września 2019

bursztynowa szarlotka




Szarlotka z bezą, na której wkrótce po upieczeniu pojawiają się małe miodowe kropelki, przypominające bursztyny.
Elegancka i smaczna.
Do jej przygotowania niestety nie nadają się inne jabłka niż reneta, szara bądź jak u mnie złota.
Przepis zaczerpnęłam stąd

składniki:
ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
2 łyżki cukru
4 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie:
2 kg jabłek
galaretka cytrynowa
beza:
4 białka
1/2 szkl cukru
łyżeczka mąki ziemniaczanej
łyżeczka octu

Mąkę przesiać do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto do konsystencji grubej kruszonki, odstawić na godzinę do lodówki.

Jabłka obrać, pokroić w ok 1cm kostkę, wymieszać z galaretkowym proszkiem.

Blaszkę natłuścić i wysypać bułką tartą, na dno wyłożyć 2/3 kruszonki, następnie jabłka i na wierch resztę ciasta.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, piec ok 35 minut.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, mąkę i ocet.
Ciasto wyjąć z piekarnika, temperaturę obniżyć do 160 stopni.

Bezę wyłożyć na podpieczone ciasto, ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze ok 20 minut.
Po upieczeniu odstawić do wystudzeniu. Niedługo powinny pojawić się bursztynowe kropelki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz