Uwielbiam to ciasto!
Wygląda jak drożdżowe, smakuje wyśmienicie a roboty przy nim tyle, co nic :)
Przygotowuje się je sposobem muffinkowym; trzeba pamiętać żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, wszystkie suche miesza się dokładnie razem, mokre też, a potem wszystko razem "szybko i byle jak", bez użycia miksera. Tu zasada jest taka, że im dłużej i dokładniej będzie mieszane, tym większe prawdopodobieństwo, że zrobimy zakalec...
ciasto:
składniki suche:
400 g mąki pszennej
200 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
składniki mokre:
300 ml maślanki
2 duże jaja
120 ml oleju
łyżka ekstraktu waniliowego
kruszonka:
60 g masła
75 g mąki pszennej
30 g cukru
łyżeczka cynamonu
ponadto:
śliwki
tłuszcz do blaszki
arkusz papieru do pieczenia
Zacząć od przygotowania kruszonki: masło stopić, dodać mąkę, cynamon i cukier, wymieszać kruszonkę, odłożyć do lodówki na min 30 minut.
Mokre składniki ciasta wymieszać w misce, w drugiej składniki suche. Mokre dodać do suchych, wymieszać, najlepiej za pomocą tzw rózgi kuchennej.
Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki natłuścić, wyłożyć ciasto, następnie połówki wypestkowanych śliwek, skórką do dołu, na wierzch kruszkonę.
Piec ok 50 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Dziękuję za wspaniały przepis na pewno wypróbuje :) u mnie w domu smakoszy nie brak, a pyszne ciasto znika w oka mgnieniu. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń