poniedziałek, 6 września 2021

ciasto z owocami

 Uwielbiam to ciasto!

Wygląda jak drożdżowe, smakuje wyśmienicie a roboty przy nim tyle, co nic :) 

Przygotowuje się je sposobem muffinkowym; trzeba pamiętać żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, wszystkie suche miesza się dokładnie razem, mokre też, a potem wszystko razem "szybko i byle jak", bez użycia miksera. Tu zasada jest taka, że im dłużej i dokładniej będzie mieszane, tym większe prawdopodobieństwo, że zrobimy zakalec...


ciasto:

składniki suche:

400 g mąki pszennej

200 g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej 

składniki mokre:

300 ml maślanki

2 duże jaja

120 ml oleju

łyżka ekstraktu waniliowego

kruszonka:

60 g masła

75 g mąki pszennej

30 g cukru

łyżeczka cynamonu

ponadto:

śliwki

tłuszcz do blaszki

arkusz papieru do pieczenia


Zacząć od przygotowania kruszonki: masło stopić, dodać mąkę, cynamon i cukier, wymieszać kruszonkę, odłożyć do lodówki na min 30 minut. 

Mokre składniki ciasta wymieszać w misce, w drugiej składniki suche. Mokre dodać do suchych, wymieszać, najlepiej za pomocą tzw rózgi kuchennej. 

Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki natłuścić, wyłożyć ciasto, następnie połówki wypestkowanych śliwek, skórką do dołu, na wierzch kruszkonę. 

Piec ok 50 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

1 komentarz:

  1. Dziękuję za wspaniały przepis na pewno wypróbuje :) u mnie w domu smakoszy nie brak, a pyszne ciasto znika w oka mgnieniu. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń