środa, 12 lipca 2017

tarta z kremem bazyliowym i truskawkami

Odkryłam niedawno, że moja ukochana bazylia nadaje się nie tylko do sałatek i innych dań wytrawnych, znakomicie smakuje również w słodyczach.
To było niezwykłe i zaskakujące, pokochałam ten smak.

Krem, który przygotowałam jest obłędny!
W tej tarcie, w połączeniu z bardzo kruchym ciastem, czekoladą oraz świeżymi truskawkami smakuje nieziemsko.
Trudno poprzestać na jednym kawałku.

Trzeba pamiętać, że śmietana przed przygotowaniem kremu potrzebuje kilku godzin (najlepiej całej nocy) w lodówce.



składniki:
ciasto:
150 g mąki pszennej
150 g mąki krupczatki
200 g zimnego masła
100 g cukru pudru "królewski"
2 żółtka

krem:
200 ml śmietany kremówki
250 ml sera mascarpone
5 łodyżek bazylii
2 łyżki cukru pudru "królewski"

ponadto:
100 g ciemnej, gorzkiej czekolady
truskawki
świeże listki bazylii


Śmietanę doprowadzić do wrzenia. Do wrzącej wrzucić całe gałązki bazylii, przykryć, odstawić do wystudzenia, następnie umieścić na kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce.


Masło posiekać z obiema mąkami, dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić gładkie ciasto. odłożyć na 30 minut do lodówki.


Schłodzone ciasto rozwałkować, wykleić nim dno i boki formy na tartę. Ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 15 minut.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Za pomocą pędzelka silikonowego rozsmarować na upieczonym cieście (może być jeszcze ciepłe), odstawić do wystudzenia i stężenia.

Ze schodzonej śmietany wyjąć bazylię, porządnie wycisnąć.
Śmietanę wraz z serkiem mascarpone ubić na sztywny krem, pod koniec dodając cukier puder.

Krem wyłożyć na tartę, odstawić do lodówki.

Przed podaniem udekorować truskawkami i listkami bazylii.


Przepis bierze udział w akcji "cukier z głową":

www.uczymyjakslodzic.pl
  Cukier z głową

1 komentarz:

  1. wysmienicie sie prezentuje!Ja rowniez bardzo lubie krem bazyliowy :)

    OdpowiedzUsuń