niedziela, 9 lipca 2017

ciasto z truskawkami

Smak mojego dzieciństwa.
Przygotowywane niezmiennie od lat, co roku!

Ulubione ciasto wszystkich pokoleń - nigdy się nie nudzi.
Może dlatego, że sezon truskawkowy taki krótki jest...

Biszkopt z kremem budyniowym, truskawki i galaretka - mniam!
Trudno poprzestać na jednym kawałku...


składniki:

ciasto;
4 jaja
1 szkl cukru białego "Polski Cukier"
2 łyżki zimnej wody
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:
1/2 l mleka
3/4 szkl cukru białego "Polski Cukier"
3 żółtka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła
50 g dobrej margaryny

ponadto:
truskawki
2 galaretki truskawkowe

Zacząć od rozrobienia galaretek w 3 szkl gorącej wody. Odstawić do wystudzenia.


Jaja ubić z cukrem i wodą. Delikatnie wmieszać obie maki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 30 minut.
Po upieczeniu wystudzić, wyjąć z blaszki, delikatnie odkleić papier, ale nie wyrzucać go-ponownie umieścić ciasto na papierze w blaszce.

Żółtka, obie maki i ekstrakt waniliowy wymieszać z 1/2 szkl mleka.
Pozostałe mleko z cukrem zagotować, na wrzące wlać masę żółtkową, ugotować gęsty budyń. Odstawić do wystudzenia.

Masło z dodatkiem margaryny utrzeć na puch (niewielki dodatek margaryny sprawia, że krem uciera się szybciej i jest bardziej puszysty, w smaku zupełnie jej nie czuć). Partiami dodawać budyń.
Krem wyłożyć na biszkopt.

Truskawki oczyścić, ułożyć gęsto na kremie. Wstawić do lodówki.

Na schłodzone ciasto wylać tężejącą galaretkę. Odstawić do lodówki do całkowitego jej zastygnięcia.



Przepis zgłasza do durszlakowej akcji   "uczymy jak słodzić"

4 komentarze:

  1. To i mój smak dzieciństwa, ale nie tylko... uwielbiam

    www.skladrekodziela.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto pycha.W tym sezonie nie pieklam ciasta z truskawkami. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń