piątek, 25 sierpnia 2017

ogórki w sosie pomidorowym

Druga z moich tegorocznych propozycji na zimowe przetwory ogórkowe.
Ćwiartki ogórków zatopione w pysznym pomidorowym sosie.
Świetny dodatek do obiadu.
Moja Córcia bardzo je lubi:)



składniki:
2 kg ogórków
3 cebule
0,5 szkl octu
0,5 szkl cukru
0,5 szkl oleju
2 łyżki soli
200 g koncentratu pomidorowego

Ogórki umyć, pokroić w ćwiartki. Wsypać sól, wymieszać. odstawić na godzinę.

Cebulę obrać, pokroić w piórka.

Po upływie godziny z ogórków odlać wodę, która się zebrała.
Dodać cebulę i pozostałe składniki, wymieszać.
Ponownie odstawić na godzinę.

Ogórki wraz z sosem wkładać do słoików. Zakręcać.
Pasteryzować ok 15 minut.
Róbmy przetwory! Edycja 3. Róbmy przetwory - edycja 3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz