Druga z moich tegorocznych propozycji na zimowe przetwory ogórkowe.
Ćwiartki ogórków zatopione w pysznym pomidorowym sosie.
Świetny dodatek do obiadu.
Moja Córcia bardzo je lubi:)
składniki:
2 kg ogórków
3 cebule
0,5 szkl octu
0,5 szkl cukru
0,5 szkl oleju
2 łyżki soli
200 g koncentratu pomidorowego
Ogórki umyć, pokroić w ćwiartki. Wsypać sól, wymieszać. odstawić na godzinę.
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Po upływie godziny z ogórków odlać wodę, która się zebrała.
Dodać cebulę i pozostałe składniki, wymieszać.
Ponownie odstawić na godzinę.
Ogórki wraz z sosem wkładać do słoików. Zakręcać.
Pasteryzować ok 15 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
-
Dziś chciałam podzielić się odkrytym przeze mnie niedawno przepisem na ciasto, które już zrobiło u mas furorę:) Jest szybkie i łatwe do prz...
-
Sezon przetworów właściwie już za nami. W tym roku nie zrobiłam ich zbyt wiele, tylko tylko te, bez których nie możemy się obyć, tu muszę ...
-
Pierwszy raz z nalewką pigwową spotkałam się kilkanaście lat temu, był to popisowy trunek pewnego miłego, starszego Pana, u którego czasem w...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz