wtorek, 29 sierpnia 2017

domowy keczup z aromatycznym octem

Domowy keczup znajduje się na mojej obowiązkowej liście przetworów.

Tradycyjnie, co roku robię nasz ulubiony keczup z dyni - ten nie ma sobie równych. Staram się również przygotować jakiś inny, bardziej pomidorowy ;)

Nie mam swojego ulubionego przepisu, wypróbowuję różne, zresztą, wszystkie do tej pory słoiczki zawsze znikają z półek spiżarnianych w tempie co najmniej szybkim!

Taki domowy keczup wykorzystujemy nie tylko do dań standardowo im przynależnych, czyli parówek, pizz i kanapek.

Moja Córcia pasjami pochłania go jedząc tosty, dodajemy go do sałatek, używamy jako sos do pizzy (a zdarzało się, że i po podgrzaniu do gołąbków) i mój ulubiony sposób na szybki obiad - z podsmażonym mięsem jako sos do makaronu albo ryżu!

Nie wyobrażam sobie, żeby nie było u nas takiego keczupu!

Tym razem zdecydowałam się wypróbować przepis na keczup z dodatkiem aromatyzowanego ziołami i przyprawami octu.

To przepis na naprawdę dużą porcję:)

Słoiczki przeznaczone na keczup na keczup myję, układam wraz z zakrętkami w rozgrzanym do 100 stopni piekarniku, nie zamykam drzwiczek! Gdy woda wyparuje, gorące słoiczki napełniam sosem, mam pewność, że są czyste i nie popękają - trzeba tylko uważać, żeby się nie poparzyć!



składniki:
4 kg pomidorów

3 cebule
6 ząbków czosnku
4 łyżki oliwy
1/2 łyżki pieprzu kajeńskiego
1/2 łyżki cynamonu
1/2 łyżki curry

200 ml octu
100 g cukru
2 łyżki soli
laska cynamonu
kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu
łyżka nasion kolendry
kilka listków ziela angielskiego
kilka goździków
gałązki świeżego rozmarynu, tymianku i majeranku


Ocet wymieszać z cukrem, solą i przyprawami, przykryć, zagotować, zdjąć z ognia, odstawić na godzinę, następnie odcedzić na sitku.

Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kosteczkę, podobnie czosnek.

W głębokim garnku rozgrzać oliwę, przesmażyć cebulę, dorzucić czosnek, gdy zacznie mocno pachnieć dodać pomidory. Dusić ok 40 minut, aż zaczną się rozpadać. Wówczas zdjąć z ognia, wlać ocet, dodać pieprz, cynamon i curry, wymieszać, przykryć, odstawić na 20 minut.
Następnie zblendować (lub przetrzeć przez sito).
Ponownie wstawić na ogień, dusić aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Tutaj należy się uzbroić w cierpliwość, w zależności od gatunku pomidorów, to trwa i trwa...

Nakładać porcje do wyparzonych słoiczków, zakręcać, odwracać do góry dnem, odstawiać do wystudzenia (można na ten czas przykryć grubym ręcznikiem).


Róbmy przetwory! Edycja 3. Róbmy przetwory - edycja 3 Warzywa psiankowate 2017

4 komentarze: