Langosze to węgierskie placki, drożdżowe, z dodatkiem ziemniaków, smażone w głębokim tłuszczu.
Jadłam takie i bardzo mi smakowały, ale nieco przerażała jednak ilość tłuszczu...
Zrobiłam więc ciasto, uformowałam placki i podobnie jak w tych czeskich racuchach (polecam serdecznie, bo są obłędnie pyszne!), upiekłam w piekarniku:)
Mięciutkie i puszyste chlebki tak pyszne, że trudno im się oprzeć.
Zjedliśmy wszystkie do ostatniego okruszka, zanim zdążyły porządnie wystygnąć!
W następnym poście pokaże Wam pyszny sos, z którym je podałam na obiad. Pozostałe zostały spałaszowane z kremowym serkiem kanapkowym i konfiturą, na deser:)
składniki:
zaczyn:
50 g świeżych drożdży
1/3 szkl ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki pszennej
ciasto właściwe:
3 średniej wielkości ziemniaki ugotowane, przeciśnięte przez praskę
500 g mąki pszennej
1 szkl ciepłego mleka
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
ponadto:
mąka do podsypania
Drożdże rozkruszyć, wymieszać z mlekiem, dodać cukier i mąkę, wymieszać, odstawić na ok 15 minut do wyburzenia.
Pozostałą mąkę przesiać, dodać zaczyn i pozostałe składniki, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką.
Odstawić na godzinę, pod przykryciem, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto oprószonymi mąką dłońmi podzielić na części wielkości średniej bułki.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozciągać placami na okrągłe placki grubości ok 1 cm. Odstawić jeszcze na ok 10 minut.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 15 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
-
Dziś chciałam podzielić się odkrytym przeze mnie niedawno przepisem na ciasto, które już zrobiło u mas furorę:) Jest szybkie i łatwe do prz...
-
Sezon przetworów właściwie już za nami. W tym roku nie zrobiłam ich zbyt wiele, tylko tylko te, bez których nie możemy się obyć, tu muszę ...
-
Pierwszy raz z nalewką pigwową spotkałam się kilkanaście lat temu, był to popisowy trunek pewnego miłego, starszego Pana, u którego czasem w...
Uwielbiam langosze z sosem czosnkowym i serem .... mmm... :) Twoje pieczone tez na pewno pyszne no i dużo zdrowsze ;)
OdpowiedzUsuńSzkoda że nie podane jest ile porcji z tego wychodzi, no chyba że tyle co na zdjęciu czyli 3 placki?🤔
OdpowiedzUsuńMi wyszło 8 placków z tego przepisu
OdpowiedzUsuń