poniedziałek, 2 października 2017

kotleciki z białej kapusty

Słyszałam tu i ówdzie o kotletach z kapusty.
Kiedy miałam do zagospodarowania dorodny jej kawałek, postanowiłam spróbować.

Ciekawa alternatywa, dla mięsnych dań obiadowych.
Smacznie i do syta!



składniki:

1/2 główki białej kapusty
300 g pieczarek
cebula
100 g sera twarogowego typu włoskiego
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz

ponadto:
olej do smażenia
mąka do obtoczenia


Kapustę drobno poszatkować, ugotować do miękkości w osolonym wrzątku, odcedzić na sicie.

Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, usmażyć na odrobinie oleju, wystudzić.

Ser rozkruszyć do miski, dodać odciśniętą kapustę, cebulę z pieczarkami, bułkę tartą i jajka, doprawić do smaku.

Z masy formować niewielkie kotleciki, obtaczać w mące, smażyć na rozgrzanym oleju.

Podawać ciepłe, z ulubioną surówką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz