niedziela, 10 grudnia 2017

drożdżówki z serem i jagodami

Udaje mi się czasem kupić prawdziwy wiejski twaróg. Zawsze staram się przyrządzić wtedy coś wyjątkowego.
Tym razem padło na przepyszne, zawijane drożdżówki z dodatkiem jagód.
Układane dość ciasno w blaszce, podczas pieczenia rosną i "przytulają się" do siebie :) Dzięki temu są wyjątkowo mięciutkie i puszyste również na brzegach.

Jeśli nie macie takiego wiejskiego twarogu, polecam twaróg typu włoskiego; do tych drożdżówek nie nadają się miękkie sery wiaderkowe.


składniki:
ciasto:
zaczyn:
50 g świeżych drożdży
125 g ciepłego mleka
łyżka cukru
łyżka mąki pszennej

540 g mąki pszennej
80 g cukru
3 jajka
75 g stopionego masła
125 g ciepłego mleka
1/2 łyżeczki soli

masa serowa:
300 g twarogu
50 g masła
100 g cukru pudru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 żółtka

ponadto:
jagody (mogą być mrożone)

lukier:
cukier puder
gorąca woda


Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko i mąkę. Zaczyn odstawić na ok 15 minut.

Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki wraz z całym zaczynem, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki.
Ciasto odstawić na ok godzinę pod przykryciem, w ciepłe miejsce bez przeciągów.

Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej; masło zmiksować z cukrem, dodać żółtka, pokruszony ser i waniliowy ekstrakt.

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt grubości ok 1 cm. Na całej powierzchni rozsmarować masę serową, posypać jagodami, zwinąć jak roladę. Pokroić w ok 2-3 cm plastry; ułożyć poziomo w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Odstawić jeszcze na ok 15 minut, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut.

Cukier puder rozetrzeć z odrobiną gorącej wody, polukrować drożdżówki.

3 komentarze:

  1. mmmmmhmmm, co tu jeszcze doda, jak ślinka cieknie?

    Pozdrawiam
    Eva

    OdpowiedzUsuń
  2. Czuje jak pięknie pachną i są smakowite drożdżówki. Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń