czwartek, 21 grudnia 2017

jajo pieczone w awokado

Dziś szybki, prosty i efektowny pomysł na pyszne śniadanko.

Jajo zapiekane w awokado.

Podane ze skropionymi oliwą pomidorkami oraz kromeczką świeżego pieczywa - mmm - pycha!

Oczywiście, jeśli lubicie awokado, bo wiem, że nie wszystkim ten smak pasuje...


składniki:

awokado
2 nieduże jaja
odrobina oliwy
sól, pieprz
szczypior

Awokado umyć, rozciąć na pół, wyjąc pestkę.
Środek natrzeć solą i pieprzem, we wgłębienia po pestce wbić jajka.
Wierzch delikatnie skropić oliwą, jeszcze dosolić.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, piec ok 15 minut, aż białka się zetną.
Po wyjęciu wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem.

3 komentarze:

  1. O rany, pierwsze widzę takie cudo :-) Ciekawa jestem smaku! Pozdrawiam świątecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa jestem jak smakuje :) jeszcze nie jadłam awokado
    Pozdrawiam i wszystkiego dobrego w nowym roku!

    OdpowiedzUsuń