Czasem, zwykle w okolicach świąt czy innych rodzinnych uroczystości ponosi nas szał zakupów, także tych spożywczych i potem, już po wszystkim okazuje się, że mamy nadmiar "szybkopsujących" produktów, które należałoby szybko i smacznie spożytkować.
Forszmak to danie wymyślone specjalnie na takie okazje! Wykorzystamy do niego wszystkie zalegające w lodówce wędliny i kawałki mięs, także warzywa, które wraz z sosem pomidorowym stworzą naprawdę smaczną potrawkę, możliwą do zjedzenia zarówno z pieczywem, jak i makaronem, kaszą a nawet z ziemniakami czy jakimiś kluseczkami.
Na poświąteczne czyszczenie lodówki; polecam!
składniki:
ok 0,5 kg różnych wędlin i mięs
duża cebula
ząbek czosnku
2 papryki
ok 300 g pieczarek
4 ogórki kiszone
słoiczek koncentratu pomidorowego
liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
majeranek, słodka, mielona papryka, chili, pieprz
odrobina oleju
Wędliny, papryki i ogórki pokroić w paseczki, cebulę w piórka, pieczarki w plasterki, czosnek przepuścić przez praskę.
Na patelni rozgrzać olej, jeśli używamy boczku, wrzucić go najpierw i lekko wytopić, następnie dodać resztę wędlin, obsmażyć.
Dodać cebulę i czosnek, po kilku minutach pieczarki, następnie papryki. Dołożyć liść laurowy i ziele angielskie, wlać ok 3/4 szkl wody, dusić pod przykryciem.
Gdy warzywa lekko zmiękną dodać ogórki kiszone i przecier pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku.
Zdjąć z ognia. Podawać gorące.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
-
Dziś chciałam podzielić się odkrytym przeze mnie niedawno przepisem na ciasto, które już zrobiło u mas furorę:) Jest szybkie i łatwe do prz...
-
Sezon przetworów właściwie już za nami. W tym roku nie zrobiłam ich zbyt wiele, tylko tylko te, bez których nie możemy się obyć, tu muszę ...
-
Pierwszy raz z nalewką pigwową spotkałam się kilkanaście lat temu, był to popisowy trunek pewnego miłego, starszego Pana, u którego czasem w...
Wygląda pysznie ten Twoj miks :)) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie i dostojnie;D bym jadła! obserwuję z miłą chęcią i zapraszam serdecznie do siebie:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńTrudno tu się z wami nie zgodzić. Danie wygląda bardzo apetycznie a zrobione jest jak mówisz z resztek wędlin. Super sprawa. Stawiacie może też na własne wyroby? Domowe wędliny smakują całkiem inaczej niż te ze sklepu. Sklep swojskiwyrob.pl tu wam pomoże w takich domowych wyrobach oraz w wędzeniu mięs
OdpowiedzUsuńWreszcie coś nowego i dobrego😋😋 Danie wyszło wspaniale na talerz dałam klęk gęstego jogyrtu i bagietkę. Rodzina jadła ze przysłowiowo uszy im się trzęsły a to prawdziwa reklama. Dziękuję i polecam na prawdę pyszne danie. 😋😋😋👋👋👋
OdpowiedzUsuń