sobota, 29 grudnia 2018

forszmak - potrawka z resztek wędlin

Czasem, zwykle w okolicach świąt czy innych rodzinnych uroczystości ponosi nas szał zakupów, także tych spożywczych i potem, już po wszystkim okazuje się, że mamy nadmiar "szybkopsujących" produktów, które należałoby szybko i smacznie spożytkować.

Forszmak to danie wymyślone specjalnie na takie okazje! Wykorzystamy do niego wszystkie zalegające w lodówce wędliny i kawałki mięs, także warzywa, które wraz z sosem pomidorowym stworzą naprawdę smaczną potrawkę, możliwą do zjedzenia zarówno z pieczywem, jak i makaronem, kaszą a nawet z ziemniakami czy jakimiś kluseczkami.

Na poświąteczne czyszczenie lodówki; polecam!
składniki:
ok 0,5 kg różnych wędlin i mięs
duża cebula
ząbek czosnku
2 papryki
ok 300 g pieczarek
4 ogórki kiszone
słoiczek koncentratu pomidorowego
liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego

majeranek, słodka, mielona papryka, chili, pieprz
odrobina oleju

Wędliny, papryki i ogórki pokroić w paseczki, cebulę w piórka, pieczarki w plasterki, czosnek przepuścić przez praskę.

Na patelni rozgrzać olej, jeśli używamy boczku, wrzucić go najpierw i lekko wytopić, następnie dodać resztę wędlin, obsmażyć.
Dodać cebulę i czosnek, po kilku minutach pieczarki, następnie papryki. Dołożyć liść laurowy i ziele angielskie, wlać ok 3/4 szkl wody, dusić pod przykryciem.
Gdy warzywa lekko zmiękną dodać ogórki kiszone i przecier pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku.

Zdjąć z ognia. Podawać gorące.

4 komentarze:

  1. Wygląda pysznie ten Twoj miks :)) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie i dostojnie;D bym jadła! obserwuję z miłą chęcią i zapraszam serdecznie do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trudno tu się z wami nie zgodzić. Danie wygląda bardzo apetycznie a zrobione jest jak mówisz z resztek wędlin. Super sprawa. Stawiacie może też na własne wyroby? Domowe wędliny smakują całkiem inaczej niż te ze sklepu. Sklep swojskiwyrob.pl tu wam pomoże w takich domowych wyrobach oraz w wędzeniu mięs

    OdpowiedzUsuń