poniedziałek, 17 grudnia 2018

kanapkowa pasta z żółtego sera

Taka pasta to doskonały sposób na urozmaicenie zwykłych kanapek.

Przygotowuje się ją łatwo i szybko; żółty ser, prażony słonecznik, czosnek i majonez tworzą razem naprawdę smaczną kanapkową pastę. 

Idealna na grzanki, pyszna ze świeżym chlebem czy bułeczką. 
Świetnie smakuje z wędliną, kiszonym ogórkiem bądź świeżymi warzywami.


składniki:
150 g żółtego sera
50 g ziaren słonecznika
ząbek czosnku
sól, pieprz
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu greckiego

Słonecznik uprażyć na suchej patelni, wystudzić, zmielić na nieduże kawałki (użyłam kielicha blendera).
Połowę sera zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połowę na drobnych. 
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Wszystko wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić do smaku.

Odstawić na minimum godzinę do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz