Taka pasta to doskonały sposób na urozmaicenie zwykłych kanapek.
Przygotowuje się ją łatwo i szybko; żółty ser, prażony słonecznik, czosnek i majonez tworzą razem naprawdę smaczną kanapkową pastę.
Idealna na grzanki, pyszna ze świeżym chlebem czy bułeczką.
Świetnie smakuje z wędliną, kiszonym ogórkiem bądź świeżymi warzywami.
składniki:
150 g żółtego sera
50 g ziaren słonecznika
ząbek czosnku
sól, pieprz
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu greckiego
Słonecznik uprażyć na suchej patelni, wystudzić, zmielić na nieduże kawałki (użyłam kielicha blendera).
Połowę sera zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połowę na drobnych.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Wszystko wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić do smaku.
Odstawić na minimum godzinę do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz