sobota, 15 grudnia 2018

jamajka - ciasto z bananami i galaretką

Troszeczkę lata u progu zimy :)

Ciasto jamajka już samą nazwą przywodzi na myśl ciepłe letnie dni na gorącej, rajskiej wyspie!

Jego orzeźwiający, cytrusowy smak przełamany słodyczą bananów, także energetyzujący, żółty kolorek będą wspaniałą formą aroma i chromoterapii, szczególnie przydatną w takie krótkie, ponure dni, kiedy słońca tyle, co na lekarstwo...

Ciemny kakaowy biszkopt, przełożony pomarańczowym dżemem, zatopionymi w cytrynowej galaretce bananami oraz leciutkim jak obłoczek kremem na bazie serka mascarpone.

Ciasto jest pyszne, lekkie i orzeźwiające, łatwe do przygotowania, bardzo dekoracyjne.

Ten wypiek wspaniale będzie się prezentować na świątecznym stole, obok tradycyjnych makowców i serników.

W sieci znajdziecie wiele różnych przepisów na ciasto jamajka, podaję swoją wersję, opartą na wielokrotnie wypróbowanych w innych ciastach składnikach i proporcjach.
Użyłam dżemu pomarańczowego, który moim zdaniem świetnie tu pasuje, oczywiście możecie wykorzystać dżem z innych owoców, za każdym razem uzyskując nieco inny smak ciasta.


składniki:
biszkopt:

6 jaj
1 i 1/2 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
2 duże łyżki ciemnego kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
500 ml śmietany kremówki

3 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
500 g serka mascarpone
ponadto:
dżem pomarańczowy 
2 galaretki cytrynowe
kilka bananów


Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody, ostawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.


Jaja ubić z cukrem, delikatnie wymieszać z obiema mąkami przesianymi z proszkiem do pieczenia i kakao.
Wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, upiec biszkopt.

Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty, z każdego zeskrobać widelcem nieco okruszków ciasta.

Pierwszy blat ciasta posmarować dżemem. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół, ułożyć na cieście, zalać tężejącą galaretką, odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.


Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Wymieszać z mascarpone.

3/4 kremu rozsmarować na galaretce, przykryć drugim blatem, rozsmarować resztę kremu.
Na wierzch wysypać odłożone wcześniej okruszki ciasta, lekko docisnąć.

Odstawić na ok 3 godziny do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz