sobota, 14 września 2019

malinowa bajka

Sezn malinowy w pełni, warto więc przypomnieć i ten przepis!


Biszkopt, krem budyniowy, galaretka z malinami i płatki migdałów – brzmi smakowicie-prawda?
Ciasto lekkie i pyszne.
Będzie idealne latem, kiedy będzie dostęp do świeżych owoców, teraz pozostaje wykorzystać maliny mrożone.
Wygląda bardzo ładnie i apetycznie, wprost bajecznie:)


składniki:
biszkopt:
4 jaja
1 szkl cukru
2 łyżki zimnej wody
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
250 g masła
3 szkl mleka
3 żółtka
3/4 szkl cukru
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
poncz:
1/2 szkl przegotowanej wody
duża łyżka soku z cytryny
łyżeczka cukru
ponadto:
galaretka malinowa
ok 250 g malin (mogą być mrożone)
kilkanaście podłużnych biszkoptów
płatki migdałowe

Jaja ubić z cukrem dodając wodę. Obie mąki z proszkiem do pieczenia przesiać i delikatnie wmieszać do jajek.
Biszkopt przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wyjąć, wystudzić, odkleić papier.

2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki.
Ugotować gęsty budyń.Pozostawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Miksując, dodawać stopniowo zimny budyń i waniliowy ekstrakt.

Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gorącej wody, dodać maliny (jeśli będą zmrożone, szybko stężeje).
Składniki ponczu wymieszać.

Biszkopt delikatnie naponczować, wyłożyć połowę kremu. 
Podłużne biszkopty maczać w ponczu, układać na kremie, wzdłuż ciasta, pozostawiając odstęp tej samej szerokości co biszkopt.
Pomiędzy biszkopty wyłożyć tężejącą galaretkę z malinami. Odstawić do zastygnięcia.
Następnie rozsmarować resztę kremu.
Wierzch posypać płatkami migdałów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz