Moja własna, autorska i niesamowicie udana propozycja na
pyszne ciasto; ciąg dalszy przepisów ze starego bloga...
Wzorem była znana wszem i wobec, i lubiana pychotka vel pani
walewska.
Moja pysznotka wygląda bardzo podobnie, jednakże w smaku
mocno się różni, zaryzykowałabym stwierdzenie, że jest jeszcze lepsza:)
A jaka jest?
Dwie warstwy kruchego ciasta ze śliwkami i chrupiącą,
orzechową bezą, przełożone delikatnym kremem na bazie serka mascarpone!
Ciasto najlepsze jest drugiego dnia, kiedy kruche blaty
nabiorą wilgoci, wówczas po prostu rozpływa się w ustach!
Ponieważ zwykle zalegają mi w lodówce jakieś białka,
uwielbiam takie przepisy, do których są potrzebne:D Do przygotowania tego ciasta
potrzebowałam właśnie więcej białek!
Idealną sytuacją jest, gdy posiadamy dwie jednakowe blaszki
i możemy piec na raz dwa ciasta w piekarniku z termoobiegiem.
składniki:
ciasto:
350 g mąki pszennej
3 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
200 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g cukru pudru
beza:
szklanka białek
szczypta soli
szklanka cukru
3/4 szkl mielonych orzechów włoskich
krem:
330 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
ponadto:
ok 500 g śliwek węgierek
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Posiekać z masłem,
dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto. Odłożyć na godzinę do
lodówki.
Schłodzone ciasto podzielić na pół, każdą część rozwałkować,
wykleić dno natłuszczonych blaszek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180
stopni. Piec ok 12 minut.
W tym czasie śliwki umyć, wypestkować, podzielić na
ćwiartki.
Białka ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec dodając
cukier.
Podpieczone ciasta wyjąć z piekarnika, na wierzchu ułożyć
pokrojone śliwki, następnie pianę z białek, wierzch obu ciast posypać
orzechami.
Włożyć z powrotem do piekarnika, obniżyć temperaturę do 150
stopni, piec jeszcze około 1,5 godz. – beza powinna być jasna, ale krucha i
chrupiąca.
Gotowe ciasta wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i
sok z cytryny. Delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone.
Krem wyłożyć na jedno ciasto, przykryć drugim, delikatnie
docisnąć.
Wstawić na minimum 3 godziny (najlepiej całą noc) do
lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz