niedziela, 29 marca 2020

chleb z ziemniakami pieczony w naczyniu żaroodpornym

Ciężkie czasy nastały, dla wszystkich...
Z wiadomych powodów mnóstwo osób zamiast codziennych zakupów wybiera pieczenie domowego chleba, ja również (choć akurat u nas w domu nie jada się dużych ilości pieczywa i jeden, nieduży bochenek starcza spokojnie na kilka dni) "odkurzam" stare, wypróbowane przepisy i testuję nowe!

Jednemu nie mogę zaprzeczyć, w domu pachnącym świeżym chlebem panuje niezwykła, uroczysta wręcz atmosfera!

Ciągle nie zdecydowałam się na nastawienie domowego zakwasu, póki co mam jeszcze trochę drożdży (teraz dostanie ich to nie lada kłopot), znalazłam też dwa sposoby na "wyprodukowanie" drożdży domowych, mam zamiar niedługo przetestować, jeśli się sprawdzą, podzielę się przepisami!

Dziś prezentuję przepis na przepyszny chleb z dodatkiem ziemniaków.
Wspaniały!
Cudowna, chrupiąca skórka skrywa delikatny, mięciutki i sprężysty miąższ.
Taki chleb długo utrzymuje świeżość.

Polecam również pieczenie chleba w garnku z przykrywką (u mnie tym razem naczynie żaroodporne), odkryłam ten sposób niedawno i muszę przyznać, że każdy z chlebów pieczonych przeze mnie w garnku pięknie wyrastał i był naprawdę udany!

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego.



składniki:
zaczyn: 
30 g świeżych drożdży
łyżeczka cukru
łyżka mąki pszennej
125 ml ciepłej wody

ciasto właściwe:
450 g ugotowanych ziemniaków
400 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 duże łyżki oliwy
2 łyżeczki soli

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać wodę i mąkę, wymieszać, odstawić do "wyburzenia" na ok 10 minut.

Ziemniaki przecisnąć przez praskę, razem z mąką wrzucić do miski, rozetrzeć palcami do konsystencji kruszonki, dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie, sprężyste i elastyczne ciasto.

Uformować kulę, lekko oprószyć mąką, przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągów na około 30 minut (aż podwoi objętość).

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, ponownie krótko zarobić, uformować bochenek, przykryć i odstawić na kolejne 30 minut.

W tym czasie do piekarnika włożyć suche naczynie żaroodporne razem z pokrywką, piekarnik rozgrzać do temperatury ok 230 stopni.

Wierzch wyrośniętego bochenka naciąć ostrym nożem.

Ostrożnie wyjąć gorące naczynie, natychmiast przełożyć do niego ciasto, przykryć pokrywką, włożyć do piekarnika na ok 25 minut.
Po tym czasie pokrywkę zdjąć, zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec chleb jeszcze około 20 minut.
Gotowy chleb powinien mieć ładną, złotą i chrupiącą skórkę z wierzchu, a przy stukaniu w spód powinniśmy słyszeć taki głuchy pogłos.

Najlepiej wystudzić na metalowej kratce.



2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę więc swojego w żadnym razie nie nagrzewać :) pozdrawiam

      Usuń