Dziś od rana krzątałam się w kuchni, dzięki czemu mogę teraz do popołudniowej kawki raczyć się takim przepysznym rogalem drożdżowym.
Ciasto, z przepisu Babci, delikatne i mięciutkie, rozpływające się w ustach.
W środek można włożyć, co najbardziej lubicie, u mnie dziś nadzienie orzechowe :)
składniki:
ciasto:
zaczyn:
250 ml ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
łyżka cukru
łyżka mąki
ciasto właściwe:
cały zaczyn
500 g mąki pszennej
2 jajka
100 g stopionego masła
krem orzechowy:
100 g orzechów włoskich
50 g cukru
50 g masła
łyżka mleka
ponadto:
roztrzepane jajko
płatki migdałów
cukier puder
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać mąkę i cukier. Odstawić zaczyn do wyburzenia na ok 10 minut.
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Ostawić pod przykryciem, na około godzinę, w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
Orzechy zmielić, utrzeć z masłem, cukrem i mlekiem.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą połowę rozwałkować nadając okrągły kształt, następnie pokroić w trójkąty.
Na każdy nakładać porcję nadzienia, zwijać rogaliki.
Kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić na ok 15 minut. Po tym czasie wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, posypywać płatkami migdałów.
Piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz