czwartek, 19 listopada 2020

odwrócone ciasto pomarańczowe

Sezon na pomarańcze, ale te prawdziwe, soczyste i smaczne, uważam za otwarty!

Moja propozycja inauguracyjna - przepyszne, łatwe i szybkie a przy tym bardzo efektowne - odwrócone ciasto pomarańczowe.

Ciekawym dodatkiem do ciasta jest gazowany napój pomarańczowy, mirinda, albo fanta, dzięki niemu ciasto jest wyjątkowo puszyste ale i wilgotne, ma też ciekawy smak.

Najlepiej piec ciasto w silikonowej okrągłej formie, ewentualnie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

składniki:

2 nieduże pomarańcze

5 jaj

szczypta soli

3/4 szkl cukru

3/4 szkl mirindy

3/4 szkl oleju

2,5 szkl mąki pszennej

łyżeczka proszku do pieczenia

cukier puder


Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, skórkę zetrzeć na tarce. Miąższ pokroić w plastry.

Plastry ułożyć na dnie silikonowej formy.

Białka oddzielić od żółtek.

Białka ze szczyptą soli ubić, stopniowo dodając cukier, następnie żółtka i skórkę pomarańczową.

Mąkę z proszkiem przesiać, delikatnie wmieszać jaja, mirindę i olej.


Ciasto wylać na pomarańcze, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec  o 45 minut, do tzw. suchego patyczka. 

Po lekkim przestudzeniu wyłożyć na paterę "do góry nogami"

Wierzch oprószyć cukrem pudrem. 

2 komentarze:

  1. Wygląda niesamowicie. Ślinka mi pociekła na jego widok. Nigdy czegoś takiego nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń