czwartek, 29 czerwca 2017

jagodzianki z serem

Na dobry początek chciałam się przywitać w nowym miejscu podając przepis na pyszne "zakręcone" drożdżowe bułeczki z jagodami.

Będąc w niedzielę na spacerze w lesie zauważyłam, że pojawiły się już owoce; udało nam się nawet zjeść kilka małych, granatowych kuleczek wprost z krzaczka :)
=]
Owoce do tych drożdżówek zaś to jeszcze zeszłoroczne zapasy mojej koleżanki, która zdecydowała się nimi ze mną podzielić, za co bardzo dziękuję:)

Uwielbiam jagodzianki w różnych wariantach, na moim starym blogu kilka było już na nie przepisów: drożdżowe z kruszonką, i jeszcze jagodzianki z kruszonką, rogaliki drożdżowe z jagodami, mleczne rogaliki z jagodami,  lukrowane jagodzianki i wreszcie moje ulubione przytulone jagodzianki z serem,

Na podstawie tego ostatniego przepisu przygotowałam właśnie moje dzisiejsze bułeczki.


składniki:
ciasto:
50 g świeżych drożdży
300 ml ciepłego mleka
60 g masła
560 g mąki pszennej
100 g cukru
2 duże jajka
1/2 łyżeczki soli
masa serowa:
0,5 kg twarogu (zwartego, niemielonego)
2 jajka
łyżeczka ekstraktu z wanilii
5 łyżek cukru
budyń waniliowy
ponadto:
ok 1 szkl jagód
łyżka mąki ziemniaczanej
cukier puder 

W 3/4 szkl mleka rozpuścić drożdże, dodać po łyżce mąki i cukru, odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok 15 minut.
Masło podgrzać z resztą mleka aż się rozpuści, przestudzić, roztrzepać z jajkami.
Mąkę przesiać, dodać sól, w środku zrobić wgłębienia, wlać mleko i rozczyn.
Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, odstawić pod przykryciem na ok 1,5 godziny.

Wszystkie składniki masy serowej połączyć (ja zblendowałam).
Jagody oczyścić, delikatnie wymieszać z mąką ziemniaczaną. 

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o grubości ok 5 mm.
Na całej jego powierzchni rozsmarować ser, rozsypać jagody. 

Delikatnie, wzdłuż dłuższego boku zwinąć ciasto w roladę.
Ostrym nożem pokroić ciasto na ok 2 cm plastry.
Ułożyć je w niedużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstawić na ok 15 minut do napuszenia.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 20 minut. 

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz