poniedziałek, 3 lipca 2017

chlebek z warzywami i fetą, na jogurcie greckim

Uwielbiam jogurt grecki, chętnie testuję różne dania z jego dodatkiem. 
Dziś proponuję wytrawny wypiek; chlebek  - właściwie patrząc na niego chętniej użyłabym określenia "keks", z ciasta przygotowanego na bazie tegoż jogurtu właśnie, bez drożdży, za to obficie nadziany warzywami, ziołami i serem feta.
Wygląda zachwycająco, dobrze smakuje.
Świetny dodatek do dań z grilla.

składniki:
325 g mąki pszennej
100 g mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta soli
1 szkl liści jarmużu
2 pomidory
2 łyżki posiekanej natki pietruszki, bazylii lub innych ziół
ząbek czosnku
125 g sera feta
400 ml jogurtu greckiego
1/2 szkl oliwy
2 jajka
1 mały oscypek
1 łyżka oliwy

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić jarmuż pozbawiony twardych, łykowatych nerwów i porwany na kawałki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. dusić aż liście zmiękną. Wystudzić.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę. Wodnisty środek z nasionkami wyrzucić (lub wykorzystać do innego dania), mięsisty miąższ pokroić w kostkę.
Ser pokroić w ok 1cm kostkę.  
Jogurt wymieszać z oliwa i jajkami na jednolitą masę.
Do miski wrzucić obie mąki, sól i proszek do pieczenia. Dodać pozostałe "mokre" składniki ciasta oraz nadzienie.
Delikatnie wymieszać.
Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.

Piec ok 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

3 komentarze: