Przepis znalazłam dawno temu w jakimś czasopiśmie, w kolejce do stomatologa :D
Tak mi się spodobał, że pstryknęłam mu fotkę telefonem, potem zapomniałam.
Niedawno przeglądając komórkę znalazłam go i postanowiłam wypróbować.
Po swojemu zmodyfikowałam.
Wyszło bardzo, ale to bardzo dobre!
Danie smaczne, aromatyczne i sycące.
Idealne na obiad.
składniki;
podwójny filet z kurczaka
puszka ciecierzycy
mały kalafior
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
3/4 szkl jogurtu greckiego
3 pomidory
łyżka curry
przyprawy do smaku:
sól
pieprz kajeński
mielone goździki, imbir
gałka muszkatołowa
cynamon
Przyprawy (bez curry) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek rozetrzeć z 2 łyżkami oliwy, natrzeć mięso, odstawić na 15 minut, następnie pokroić w kostkę. Ponownie wymieszać i odstawić jeszcze na 15 minut.
Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Ciecierzycę osączyć.
Na patelni rozgrzać resztę oliwy, wrzucić mięso, smażyć mieszając ok 5 minut, następnie dodać kalafior, wlać 1 szkl wody, dusić aż kalafior będzie półtwardy.
Wówczas dodać pomidory, ciecierzycę i curry.
Doprowadzić do wrzenia.
Zdjąć z ognia, delikatnie wmieszać jogurt grecki.
Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
-
Dziś chciałam podzielić się odkrytym przeze mnie niedawno przepisem na ciasto, które już zrobiło u mas furorę:) Jest szybkie i łatwe do prz...
-
Sezon przetworów właściwie już za nami. W tym roku nie zrobiłam ich zbyt wiele, tylko tylko te, bez których nie możemy się obyć, tu muszę ...
-
Pierwszy raz z nalewką pigwową spotkałam się kilkanaście lat temu, był to popisowy trunek pewnego miłego, starszego Pana, u którego czasem w...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz