czwartek, 31 sierpnia 2017

tarta z ricottą i bakłażanem

Kolejny na moim blogu przepis na pyszną, wytrawną tartę.

Ponieważ lubimy bakłażana, chętnie jadamy dania z jego dodatkiem.
Aksamitny, aromatyczny sos z ricotty znakomicie podkreśla i uzupełnia jego smak.

Podana ze świeżymi pomidorkami koktajlowymi wygląda wyjątkowo zachęcająco i smakowicie!

Tarta zniknęła w mgnieniu oka, nie zostały nawet okruszki...



składniki:

ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
1 żółtko
szczypta soli
50 ml wody

sos:
250 g ricotty
100 ml jogurtu greckiego
jajko
łyżka świeżej, drobno posiekanej bazylii
sól, pieprz do smaku

nadzienie:
bakłażan
2 ząbki czosnku
łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
szczypta soli
łyżeczka suszonego oregano

pomidorki koktailowe

Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto, odłożyć na godzinę do lodówki.

Bakłażana pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, dodać oliwę, sól, czosnek i oregano, wymieszać.
Wrzucić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 25 minut.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wykleić nim dno i boki formy do tarty, ponakłuwać widelcem, boki zabezpieczyć folią aluminiową, wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec ok 7 minut.

Ricottę wymieszać z pozostałymi składnikami na gładki, jednolity sos.

Sos serowy wylać na podpieczony spód (wcześniej zdjąć folię z brzegów). Na wierzch wyłożyć pieczonego bakłażana.  Ponownie wstawić do piekarnika, piec ok 20 minut.

Przed podaniem na wierzch wyłożyć pomidorki koktajlowe.


Warzywa psiankowate 2017

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz