Ponieważ lubimy bakłażana, chętnie jadamy dania z jego dodatkiem.
Aksamitny, aromatyczny sos z ricotty znakomicie podkreśla i uzupełnia jego smak.
Podana ze świeżymi pomidorkami koktajlowymi wygląda wyjątkowo zachęcająco i smakowicie!
Tarta zniknęła w mgnieniu oka, nie zostały nawet okruszki...
składniki:
ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
1 żółtko
szczypta soli
50 ml wody
sos:
250 g ricotty
100 ml jogurtu greckiego
jajko
łyżka świeżej, drobno posiekanej bazylii
sól, pieprz do smaku
nadzienie:
bakłażan
2 ząbki czosnku
łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
szczypta soli
łyżeczka suszonego oregano
pomidorki koktailowe
Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto, odłożyć na godzinę do lodówki.
Bakłażana pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, dodać oliwę, sól, czosnek i oregano, wymieszać.
Wrzucić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 25 minut.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wykleić nim dno i boki formy do tarty, ponakłuwać widelcem, boki zabezpieczyć folią aluminiową, wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec ok 7 minut.
Ricottę wymieszać z pozostałymi składnikami na gładki, jednolity sos.
Sos serowy wylać na podpieczony spód (wcześniej zdjąć folię z brzegów). Na wierzch wyłożyć pieczonego bakłażana. Ponownie wstawić do piekarnika, piec ok 20 minut.
Przed podaniem na wierzch wyłożyć pomidorki koktajlowe.
Bardzo ciekawa potrawa. Tym bardziej się cieszę, że przepis znalazł się w mojej akcji.
OdpowiedzUsuń