Zamykamy więc pospiesznie ostatnie letnie smaki w słoiki, żeby cieszyły oko i podniebienie w czas zimna i niedoboru świeżych warzyw.
Dziś proponuję prostą i pyszną sałatkę z cukinii, z dodatkiem papryki, cebuli i marchewki.
Kolorowa i bardzo smaczna.
Jej przygotowanie wymaga macerowania warzyw przez całą noc, pakowanie do słoików oraz pasteryzowanie wykonuje się następnego dnia.
składniki:
2 kg małych cukinii
2 duże cebule
2 czerwone papryki
2 duże marchewki
3 łyżki soli
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
ziarna gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego
zalewa:
1 szkl wody
1/2 szkl octu
1/3 szkl cukru
Warzywa umyć i oczyścić.
Z cukinii odciąć końce, pokroić w 3-5mm plasterki.
Cebule pokroić w piórka.
Papryki w paski.
Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do warzyw dodać sól, wymieszać, odstawić na noc.
Następnego dnia zlać powstały płyn.
Do warzyw dodać pokrojony w plasterki czosnek i olej, wymieszać.
Do czystych, wyparzonych słoików wrzucać po kilka ziarenek ziela, pieprzu i gorczycy. Nakładać sałatkę lekko dociskając.
Z wody cukru i octu ugotować zalewę, zdjąć z ognia i po ok 15 minutach, wciąż jeszcze ciepłą wlać do słoików.
Słoiki zakręcać, pasteryzować ok 15 minut.
Właśnie szukałam jakiegoś przepisu na cukinię która jest u nas w tym roku bardzo urodziwa :)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie proszę wypróbować ten przepis:) Próbowaliśmy już i sałatka jest bardzo smaczna.
OdpowiedzUsuńJutro - jeśli zdążę - dodam przepis na sałatkę z cukinii w sosie pomidorowym, moi domownicy orzekli, że tamta jest megapyszna!
pycha! szkoda tylko, że w takich sałatkach zawsze trzeba wylewać witaminy :)
OdpowiedzUsuńPysznie się zapowiada Twoja sałatka, trzeba będzie taką też samemu zrobić! Pozdrawiam i dziękuję za udział w dyniowatej akcji kulinarnej :)
OdpowiedzUsuń