Kto mnie czytuje ten wie, że w zasadzie nie jadam ryb.
Tak mam - nie jest to kwestia wyboru, mimo szczerych chęci - nie mogę...
Nie przeszkadza mi to jednak przygotowywać rybnych dań dla moich bliskich.
Dziś proponuję szybką, łatwą i efektowną przekąskę; znakomicie sprawdzi się zarówno na posiłek w gronie rodzinnym, jak i na przyjęciu w szerszym gronie.
składniki:
8 jaj
puszka sardynek w oleju
mała cebula
łyżka majonezu
1/2 pęczka szczypiorku
sól, pieprz do smaku
Jaja ugotować na twardo. Obrać, przekroić na pół, wyjąc żółtka.
Sardynki osączyć z oleju. Ryby rozdrobnić wraz z żółtkami, dodać posiekaną drobno cebulę, majonez, sól i pieprz, wymieszać na gładką masę.
Farsz jajeczny przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą, gwiazdkową końcówką, wyciskać dekoracyjne rozetki w miejsce żółtek w białkach jaj.
Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
-
Dziś chciałam podzielić się odkrytym przeze mnie niedawno przepisem na ciasto, które już zrobiło u mas furorę:) Jest szybkie i łatwe do prz...
-
Sezon przetworów właściwie już za nami. W tym roku nie zrobiłam ich zbyt wiele, tylko tylko te, bez których nie możemy się obyć, tu muszę ...
-
Pierwszy raz z nalewką pigwową spotkałam się kilkanaście lat temu, był to popisowy trunek pewnego miłego, starszego Pana, u którego czasem w...
mniam, pychotki. z łososiem też wychodzą fajnie :)
OdpowiedzUsuńA ja bardzo lubię jajka nadziewane wędzoną makrelą ;)
OdpowiedzUsuń