wtorek, 19 września 2017

jaja faszerowane pastą rybną

Kto mnie czytuje ten wie, że w zasadzie nie jadam ryb.
Tak mam - nie jest to kwestia wyboru, mimo szczerych chęci - nie mogę...
Nie przeszkadza mi to jednak przygotowywać rybnych dań dla moich bliskich.

Dziś proponuję szybką, łatwą i efektowną przekąskę; znakomicie sprawdzi się zarówno na posiłek w gronie rodzinnym, jak i na przyjęciu w szerszym gronie.


składniki:

8 jaj
puszka sardynek w oleju
mała cebula
łyżka majonezu
1/2 pęczka szczypiorku
sól, pieprz do smaku


Jaja ugotować na twardo. Obrać, przekroić na pół, wyjąc żółtka.

Sardynki osączyć z oleju. Ryby rozdrobnić wraz z żółtkami, dodać posiekaną drobno cebulę, majonez, sól i pieprz, wymieszać na gładką masę.

Farsz jajeczny przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą, gwiazdkową końcówką, wyciskać dekoracyjne rozetki w miejsce żółtek w białkach jaj.

Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

2 komentarze: