środa, 20 września 2017

bakłażan nadziewany kuskusem i szynką parmeńska

Nadziewane bakłażany są pysznym, sycącym a przy tym lekkim daniem.

Wymagają trochę czasu, ale są rewelacyjne:)

Podane z domowym keczupem będą smakowały bosko!


składniki:

2 bakłażany
100 g szynki parmeńskiej
1/2 szkl kaszy kuskus
cebula ze szczypiorem
2 ząbki czosnku
100 g sera wędzonego (oscypkowego)
oliwa
sól, pieprz do smaku
keczup

Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą i 3 łyżkami oliwy.

Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół, miąższ ponacinać w kostkę uważając, żeby nie przeciąć skórki, za pomocą pędzelka posmarować oliwą z czosnkiem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut.
Wyjąć, lekko przestudzić, miąższ wydrążyć łyżką, rozdrobnić.

Kuskus zalać wrzątkiem 1 cm ponad powierzchnię kaszy. Odstawić pod przykryciem na ok 5 minut.
Cebulę wraz ze szczypiorem drobno pokroić. Szynkę porwać na małe kawałeczki.

Kaszę wymieszać z miąższem bakłażana, szynką i cebulą ze szczypiorem (ok 2 łyżek zielonych części należy odłożyć do posypania gotowego dania) ; doprawić solą i pieprzem.

Nadzieniem napełniać bakłażanowe łódeczki.
Na wierzch układać plastry sera.
Ponownie wstawić do piekarnika, na ok 20 minut.

Przed podaniem polać keczupem i posypać resztą szczypioru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz