Nadziewane bakłażany są pysznym, sycącym a przy tym lekkim daniem.
Wymagają trochę czasu, ale są rewelacyjne:)
Podane z domowym keczupem będą smakowały bosko!
składniki:
2 bakłażany
100 g szynki parmeńskiej
1/2 szkl kaszy kuskus
cebula ze szczypiorem
2 ząbki czosnku
100 g sera wędzonego (oscypkowego)
oliwa
sól, pieprz do smaku
keczup
Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą i 3 łyżkami oliwy.
Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół, miąższ ponacinać w kostkę uważając, żeby nie przeciąć skórki, za pomocą pędzelka posmarować oliwą z czosnkiem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut.
Wyjąć, lekko przestudzić, miąższ wydrążyć łyżką, rozdrobnić.
Kuskus zalać wrzątkiem 1 cm ponad powierzchnię kaszy. Odstawić pod przykryciem na ok 5 minut.
Cebulę wraz ze szczypiorem drobno pokroić. Szynkę porwać na małe kawałeczki.
Kaszę wymieszać z miąższem bakłażana, szynką i cebulą ze szczypiorem (ok 2 łyżek zielonych części należy odłożyć do posypania gotowego dania) ; doprawić solą i pieprzem.
Nadzieniem napełniać bakłażanowe łódeczki.
Na wierzch układać plastry sera.
Ponownie wstawić do piekarnika, na ok 20 minut.
Przed podaniem polać keczupem i posypać resztą szczypioru.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
-
Dziś chciałam podzielić się odkrytym przeze mnie niedawno przepisem na ciasto, które już zrobiło u mas furorę:) Jest szybkie i łatwe do prz...
-
Sezon przetworów właściwie już za nami. W tym roku nie zrobiłam ich zbyt wiele, tylko tylko te, bez których nie możemy się obyć, tu muszę ...
-
Pierwszy raz z nalewką pigwową spotkałam się kilkanaście lat temu, był to popisowy trunek pewnego miłego, starszego Pana, u którego czasem w...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz