niedziela, 17 września 2017

rożki szpinakowe z ciasta filo (bałkańskie burki)

Każdy kto chociaż raz odwiedził Bałkany próbował bądź słyszał o burku. Burek to rodzaj placka z ciasta filo (lub yufka) wypełnionego nadzieniem z mięsa mielonego, białego sera lub szpinakiem. Nazwa pochodzi od tureckiego czasownika bur-, oznaczającego: zawijać, zakręcać. (cyt).
Można je kupić na każdym kroku o każdej porze dnia. Nieważne, czy jesteśmy w Chorwacji, Czarnogórze, Serbii, Macedonii, Bośni, Albanii czy w Słowenii - w każdym z tych państw zjemy burek, ale w każdym będzie on smakował inaczej.(...) Może przyjmować różne kształty i mieć w sobie różne nadzienia w zależności od regionu, w którym jesteśmy i, czasem, wyobraźni piekarza czy kucharza wypiekającego burki.  (cyt.)

Chorwackie wakacje pozostawiły cudowne wspomnienia. W taki chłodny i ponury czas warto sobie o nich przypomnieć, choćby serwując inspirowane podróżą przysmaki:)

Udało mi się kupić niedawno ciasto filo importowane z Chorwacji. Bardzo mnie to ucieszyło! Postanowiłam przygotować zeń rożki z naszym ulubionym; twarogowo-szpinakowym nadzieniem. 


Zaserwowałam je z dodatkiem domowego sosu tzatziki, pysznie było!

składniki:

sos:
zielony ogórek
2 ząbki czosnku
4 łyżki jogurtu greckiego

nadzienie:
cebula
2 ząbki czosnku
oliwa
opakowanie mrożonego szpinaku
200 g twardego twarogu
sól, pieprz do smaku
4 łyżki oliwy

ponadto:
opakowanie ciasta filo
jajo
sezam

Zacząć od przygotowania sosu:
Ogórek umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i jogurt, wymieszać. Odstawić do lodówki.

Nadzienie:
Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Zrumienić na rozgrzanej oliwie, dodać szpinak, dusić aż się rozmrozi i odparuje.
Szpinak wymieszać z rozdrobnionym serem, doprawić solą i pieprzem.

Ciasto położyć na wilgotnej ściereczce, pokroić na pasy szerokości ok 5 cm.

Na brzegu każdego pasa położyć łyżkę nadzienia, składać w trójkąty odwracając aż skończy się pasek ciasta.

Każdy trójkąt położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, za pomocą pędzelka silikonowego posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem,

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 15 minut.
Podawać z czosnkowym sosem.


Danie inspirowane podróżą 3 Danie inspirowane podróżą 3

2 komentarze: