Jesień w tym roku sprzyja grzybiarzom.
Ja do nich nie należę, ale czasem ktoś podaruje mi nieco leśnych grzybów, korzystam chętnie:)
Tym razem z takich właśnie, świeżo zebranych grzybków (głównie okazałych prawdziwków) przygotowałam to pyszne danie.
Zapach rozchodzący się w domu podczas smażenia tego dania był nieziemski!
Smak w niczym mu nie ustępował.
Mięso z grzybami podałam wraz z pieczonymi ziemniaczkami, iście królewski obiad!
składniki:
500 g schabu
sól, pieprz, odrobina mąki
olej
cebula
łyżka masła
ok 500 g świeżych leśnych grzybów
200 ml śmietany kremówki
Schab pokroić w plastry, delikatnie rozbić, oprószyć przyprawami i mąką.
Na patelni rozgrzać olej, smażyć mięso z obu stron na złoto.
Wyjąć i odstawić.
Na tę samą patelnię wrzucić pokrojoną w krążki cebulę, zeszklić, dodać masło a gdy się rozpuści wrzucić grzyby. Obsmażyć ze wszystkich stron, następnie podlać odrobiną wody, dusić do miękkości.
Gdy grzyby zmiękną dolać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem, włożyć odstawione wcześniej kawałki mięsa. Trzymać na ogniu kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż mięso się podgrzeje a sos nabierze odpowiedniej konsystencji.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
-
Dziś chciałam podzielić się odkrytym przeze mnie niedawno przepisem na ciasto, które już zrobiło u mas furorę:) Jest szybkie i łatwe do prz...
-
Sezon przetworów właściwie już za nami. W tym roku nie zrobiłam ich zbyt wiele, tylko tylko te, bez których nie możemy się obyć, tu muszę ...
-
Pierwszy raz z nalewką pigwową spotkałam się kilkanaście lat temu, był to popisowy trunek pewnego miłego, starszego Pana, u którego czasem w...
Takie dania bardzo lubię :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuń