sobota, 30 września 2017

schab z leśnymi grzybami

Jesień w tym roku sprzyja grzybiarzom.
Ja do nich nie należę, ale czasem ktoś podaruje mi nieco leśnych grzybów, korzystam chętnie:)

Tym razem z takich właśnie, świeżo zebranych grzybków (głównie okazałych prawdziwków) przygotowałam to pyszne danie.

Zapach rozchodzący się w domu podczas smażenia tego dania był nieziemski!
Smak  w niczym mu nie ustępował.
Mięso z grzybami podałam wraz z pieczonymi ziemniaczkami, iście królewski obiad!


składniki:
500 g schabu
sól, pieprz, odrobina mąki
olej

cebula
łyżka masła
ok 500 g świeżych leśnych grzybów
200 ml śmietany kremówki

Schab pokroić w plastry, delikatnie rozbić, oprószyć przyprawami i mąką.

Na patelni rozgrzać olej, smażyć mięso z obu stron na złoto.
Wyjąć i odstawić.

Na tę samą patelnię wrzucić pokrojoną w krążki cebulę, zeszklić, dodać masło a gdy się rozpuści wrzucić grzyby. Obsmażyć ze wszystkich stron, następnie podlać odrobiną wody, dusić do miękkości.
Gdy grzyby zmiękną dolać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem, włożyć odstawione wcześniej kawałki mięsa. Trzymać na ogniu kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż mięso się podgrzeje a sos nabierze odpowiedniej konsystencji.

1 komentarz: