Nieczęsto jadamy mięso kurczaka.
Zwykle są to tradycyjnie zamarynowane w ziołach i przyprawach, i upieczone w piekarniku udka, takie smakują każdemu.
Niedawno wpadł mi w ręce przepis na udka pieczone z majonezowo- keczupowym sosem i bułką tartą, postanowiłam spróbować.
Później dowiedziałam się, że ten przepis to "udka po kujawsku".
To ciekawa alternatywa dla tradycyjnie pieczonego kurczaka.
Mięso przygotowane w ten sposób jest aromatyczne i smaczne.
Jeśli mam być szczera, to byłam jednak rozczarowana faktem, że skórka nie była chrupiąca, mimo iż tak wyglądała, tylko miękka i choć prawdopodobnie była dobra, w sumie zjadł ją nasz psiak :D
składniki:
6 udek kurczaka
marynata:
2 ząbki czosnku
łyżeczka ziół prowansalskich (u mnie posiekane świeże zioła ogrodowe)
łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
łyżka oliwy
sól pieprz do smaku
ponadto:
3 łyżki majonezu
3 łyżki keczupy
bułka tarta
Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą i przyprawami. Marynatą natrzeć udka, odstawić na ok godzinę do lodówki (najlepiej marynować mięso całą noc, wówczas fajnie przejdzie aromatem przypraw i ziół).
Majonez wymieszać z keczupem.
Zamarynowane udka przełożyć do blaszki, wierzch posmarować sosem majonezowo-keczupowym, posypać bułką tartą.
Przykryć. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok 200 stopni, piec ok 40 minut, po tym czasie zdjąć przykrycie i dopiekać jeszcze ok 15 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
-
Dziś chciałam podzielić się odkrytym przeze mnie niedawno przepisem na ciasto, które już zrobiło u mas furorę:) Jest szybkie i łatwe do prz...
-
Sezon przetworów właściwie już za nami. W tym roku nie zrobiłam ich zbyt wiele, tylko tylko te, bez których nie możemy się obyć, tu muszę ...
-
Pierwszy raz z nalewką pigwową spotkałam się kilkanaście lat temu, był to popisowy trunek pewnego miłego, starszego Pana, u którego czasem w...
Wyglądają przesmacznie!
OdpowiedzUsuńwg Twojego przepisu. napiszę potem jak mi się udał. Kurczak wygląda smakowicie, muszę się opamiętać i zamiast tu pisać iść coś kupić na obiad, i...i będzie to kurczak wg Twojego przepisu. Napiszę potem jak mi się udał;-)
OdpowiedzUsuńkoniecznie daj znać:)
UsuńWyglądają smakowicie ;) może sama takie zrobię :)
OdpowiedzUsuńfajna alternatywa dla tradycyjnie pieczonego kurczaka
OdpowiedzUsuńByłaś rozczarowana ponieważ tak je piekłaś, za długo pod przykryciem a za krótko bez przykrycia. Z takimi czasami nie było szansy aby skórka odpowiednio się wypiekła i nabrała chrupkości
OdpowiedzUsuń