środa, 6 grudnia 2017

ciasto czekoladowe z serowymi kulkami

Ciasto bardzo podobne do murzynka.
Proste w przygotowaniu, nie wymaga miksera ani żadnych innych urządzeń.

Wilgotne, aromatyczne i smaczne.
W mojej wersji z serowymi kulkami, smakowałoby znakomicie i bez nich.
Z pewnością zrobię podobne jeszcze nie raz.



składniki:

ciasto:
2 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki sody

125 g margaryny
3/4 szkl cukru
2 łyżki mleka
2 łyżki kakao
1 szkl jogurtu naturalnego
2 łyżki dżemu
2 jaja

kulki serowe:
200 g niemielonego twarogu
3/4 szkl kokosu
1 jajko
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

ponadto:
tłuszcz i bułka tarta do blaszki
ciemna czekolada
2-3 łyżki mleka
kokos


Twaróg rozetrzeć z jajem, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Odstawić do lodówki, ze schłodzonego oprószonymi mąką dłońmi formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Margarynę rozpuścić, dodać mleko i kakao, wymieszać na gładką masę, lekko przestudzić, następnie dodać jogurt, jaja i dżem.

Mąkę przesiać z sodą. Dodać do kakaowej masy, wymieszać tylko do połączenia składników.

Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki, na wierzchu poukładać serowe kulki, lekko wciskając z ciasto.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 45 minut.

Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka, polewę rozsmarować na lekko przestudzonym cieście, wierzch posypać wiórkami kokosu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz