poniedziałek, 4 grudnia 2017

kotlety mielone z natką pietruszki

Trochę inne mielone; trochę lżejsze, trochę zdrowsze:)
Nam smakowały, podane z ziemniakami z wody i sałatką z buraczków.



składniki:

500 g mięsa mielonego z indyka
jajko
5 łyżek kaszy manny
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz do smaku

bułka tarta
tłuszcz do smażenia

Natkę pietruszki drobno siekamy.
Do mięsa dodajemy jajko, kaszę, pietruszkę i przyprawy, mieszamy dłońmi kilka minut (masa powinna być gładka i dobrze napowietrzona, klejąca).

Odstawiamy na ok 20 minut.

Dłońmi zwilżonymi zimną wodą nabieramy porcje mięsa, lepimy owalne kotlety, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoto.

2 komentarze:

  1. Za tak dużą ilością pietruszki to nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigy nie robiłam takich pietruszkowych. Ekstra opcja. :)

    OdpowiedzUsuń