poniedziałek, 13 maja 2019

sernik pomarańczowy

Ponieważ mój stary blog przestał istnieć, spróbuję zaimportować tutaj kilka z niego przepisów...
Oto pierwszy z nich: przepyszny sernik pomarańczowy z piernikową nutą.

Bardzo aromatyczny, cytrusowy sernik z błyszczącą, pomarańczową polewą.
Wygląda bardzo efektownie.
Kremowy i aksamitny, na kruchym, ciasteczkowym spodzie o lekko pierniczkowym smaku.
Wybornie smakuje, ciężko poprzestać na jednym kawałeczku.

składniki:
spód:
200 g ciasteczek owsianych
80 g stopionego masła
łyżeczka przyprawy do piernika
masa serowa:
1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu
250 g jogurtu greckiego
5 jaj
szklanka cukru
łyżka rumu 
150 ml soku z pomarańczy
skórka otarta z pomarańczy
budyń waniliowy
łyżka mąki ziemniaczanej
polewa:
200 g dżemu pomarańczowego 
75 ml soku z pomarańczy
łyżeczka mąki ziemniaczanej
łyżeczka żelatyny

Ciasteczka zmiksować na pył, dodać przyprawę do piernika oraz stopione masło, wymieszać do konsystencji mokrego piasku. Masą wyłożyć dno i boki natłuszczonej formy, odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, na dnie ułożyć szeroką formę wypełnioną wodą.

Wszystkie składniki masy serowej (koniecznie w temperaturze pokojowej) włożyć do misy miksera, miksować krótko, tylko do połączenia składników. Wylać na ciasteczkowy spód, wierzch przykryć folią aluminiową. 

Włożyć do piekarnika, obniżyć temperaturę do 160 stopni, piec sernik około 80 minut. W trakcie pieczenia oraz później, jeszcze godzinę nie otwierać drzwiczek. Dzięki temu sernik nie opadnie i nie popęka, będzie gładki i idealnie prosty (ponieważ ja piekłam sernik bardzo późno, nie czekając wyjęłam go z piekarnika i przez to na środku zrobiło mi się nieładne pęknięcie).
Po godzinie wyjąc sernik z piekarnika, wystudzić w temperaturze pokojowej.

Żelatynę moczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Dżem wraz z sokiem z pomarańczy włożyć do rondelka, podgrzać mieszając, Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do wrzącego dżemu, wymieszać, zagotować, zdjąć z ognia. 2-3 łyżki masy włożyć do żelatyny, mieszać do jej rozpuszczenia, całość wlać do reszty dżemu. Przestudzić.

Polewę pomarańczową rozprowadzić na wierzch sernika. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz