poniedziałek, 30 marca 2020

grecki chlebek na jogurcie

Jak czytamy w opisie z "Wypieków ze smakiem"  - skąd pomysł "wystarczy go pokroić na grube kromki i polać greckim sosem tzatziki oraz czarnymi oliwkami, a jego smak i aromat przeniesie Cię myślami nad Morze Egejskie."
I w tym zawiera się cała kwintesencja tego wypieku.
Piekłam taki chlebek już kiedyś, dziś powtórzyłam wypiek z największą przyjemnością!
Tym razem skorzystałam z pomysłu pieczenia w naczyniu żaroodpornym, wyszło idealnie (choć - zapatrzona w telewizyjną lekcję na kanale TVP Sport - odrobinkę za długo potrzymałam chleb w piecyku) : chrupiąca skórka i mięciutki, sprężysty miąższ - pycha :)


składniki:
50 g drożdży
500 ml jogurtu naturalnego
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżka soli
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
550 g mąki pszennej + ok 100 g do podsypania stolnicy
zimna woda do posmarowania bochenków

Jogurt podgrzać. Drożdże rozkruszyć, wymieszać z odrobiną jogurtu aż do rozpuszczenia. Dodać oliwę, sól, mąkę i resztę jogurtu.
Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na ok 40 min, w ciepłe miejsce, pod przykryciem.
Ułożyć ciasto na stolnicy oprószonej mąką, ponownie krótko wyrobić, uformować bochenek. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia bez przykrycia na ok 20 minut.

W tym czasie wstawić do piekarnika naczynie żaroodporne wraz z pokrywką,  rozgrzać do 230 stopni.

Wierzch wyrośniętego chlebka naciąć ostrym nożem, ostrożnie wyjąć naczynie z piekarnika, włożyć bochenek, przykryć, piec ok 25 minut.
Następnie zdjąć pokrywę, obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec chleb kolejne 25 minut.

Upieczony chleb zostawić do ostygnięcia na metalowej kratce.

1 komentarz: