niedziela, 29 marca 2020

pełnoziarnisty chleb na drożdżach

Do wypieku tego chleba użyłam pół na pół pełnoziarnistej mąki pszennej i żytniej.
Ciężki, treściwy, sycący, takie lubię najbardziej :)


składniki:
250 g mąki pełnoziarnistej pszennej
250 g mąki pełnoziarnistej żytniej
łyżeczka soli
30 g świeżych drożdży
łyżka mąki pszennej
440 ml ciepłej wody
2 łyżki miodku z mniszka
po dużej garści:
ziaren słonecznika
sezamu
siemienia lnianego
suchego maku
otrębów pszennych
ponadto:
tłuszcz do blaszki
łyżka otrębów
łyżka ziaren siemienia lnianego
łyżeczka czarnuszki

W szklance wody rozpuścić miodek, dodać drożdże i łyżkę mąki pszennej; odstawić na 10 minut.
Obie mąki wymieszać z solą, dodać do zaczynu wraz z resztą wody i ziarnami.
Wyrobić ciasto.
Przykryć, odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce.

Blaszkę natłuścić i wysypać otrębami.
Wyłożyć ciasto, wierzch wyrównać zwilżoną w zimnej wodzie łyżką, posypać siemieniem i czarnuszką.
Odstawić jeszcze na 30 minut.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, piec ok 20 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec chleb jeszcze ok 30 minut.
Po upieczeniu wystudzić na metalowej kratce.


1 komentarz: