To bardzo prosty, zarazem przepyszny pomysł na apetyczne bułeczki, idealne na śniadanko, drugie śniadanie albo podwieczorek.
Precelki z ciasta na bazie twarogu -lekko słodkie, mięciutkie, aksamitne, rewelacyjne!
Przygotowuje się je szybko, smakują wyśmienicie. Można podawać z dodatkiem dżemu lub miodu.
Najpyszniejsze jeszcze ciepłe, ze szklanką zimnego mleka.
składniki:
300 g twarogu trzykrotnie mielonego
400 g mąki pszennej
150 g masła
2 jajka
2 łyżki oleju
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
35 g proszku do pieczenia
ponadto (opcjonalnie):
jajko do posmarowania wierzchu
mak, sezam, słonecznik, cukier, itp. - do posypania, co kto lubi
W misce wymieszać ser z masłem, olejem, jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i solą (najprościej za pomocą miksera). Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy serowej, wyrobić gładkie,elastyczne ciasto.
Na stolnicy lekko oprószonej mąką uformować z ciasta wałeczki, nadać im kształt precli i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Od razu wstawić do piekarnika, albo posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać czym kto lubi.
Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz