piątek, 3 kwietnia 2020

precle serowe

W czasach, gdy drożdże są na wagę złota, a codzienne wychodzenie po świeże pieczywo co najmniej nieostrożne, warto przypomnieć ten przepis!

To bardzo prosty, zarazem przepyszny pomysł na apetyczne bułeczki, idealne na śniadanko, drugie śniadanie albo podwieczorek.

Precelki z ciasta na bazie twarogu -lekko słodkie, mięciutkie, aksamitne, rewelacyjne!

Przygotowuje się je szybko, smakują wyśmienicie. Można podawać z dodatkiem dżemu lub  miodu.
Najpyszniejsze jeszcze ciepłe, ze szklanką zimnego mleka.


składniki:
300 g twarogu trzykrotnie mielonego
400 g mąki pszennej
150 g masła
2 jajka
2 łyżki oleju
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
35 g proszku do pieczenia
ponadto (opcjonalnie):
jajko do posmarowania wierzchu
mak, sezam, słonecznik, cukier, itp. - do posypania, co kto lubi

W misce  wymieszać ser z masłem, olejem, jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i solą (najprościej za pomocą miksera). Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy serowej, wyrobić gładkie,elastyczne ciasto.
Na stolnicy lekko oprószonej mąką uformować z ciasta wałeczki, nadać im kształt precli i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Od razu wstawić do piekarnika, albo posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać czym kto lubi. 
Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz