Trzeba wykorzystać maksymalnie te pyszne owoce!
Dziś mam propozycję na rewelacyjne danie, które jest słodkie, apetyczne i sycące; znakomicie nadaje się na lekki letni obiad albo ciepłą kolację.
To nie są zwyczajne naleśniki!
Do ciasta dodaje się twaróg, dzięki temu są naprawdę niesamowite. Nie potrzeba im wcale nadzienia :)
Polałam je fantastycznym truskawkowy sosem.
Listki świeżej mięty dopełniają całości - danie wygląda i smakuje bombowo!
składniki:
200 g twarogu (nie musi być mielony)
3 duże jajka
250 g mąki pszennej
100 g cukru białego "Polski Cukier"
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
175 ml mleka
75 ml mineralnej wody gazowanej
szczypta soli
łyżka oliwy
frużelina:
400 g truskawek
2 łyżki cukru białego "Polski Cukier"
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka żelatyny
listki świeżej mięty
Zacząć od przygotowania frużeliny:
Mąkę wymieszać w ok 1/4 szkl zimnej wody.
Żelatynę namoczyć w w niewielkiej ilości zimnej wody.
Truskawki oczyścić, mniejsze zostawić w całości, większe pokroić w połówki lub ćwiartki.
Dodać cukier, wymieszać, odstawić na 3 minuty, następnie podgrzewać na małym ogniu.
Gdy zaczną wrzeć wlać mąkę, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia.
Kilka łyżek gorącego sosu wlać do żelatyny, mieszać do rozpuszczenia. Wlać do reszty sosu, wymieszać.
Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Żółtko oddzielić od białek.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, wciąż miksując wkruszyć
twaróg, następnie dodawać na przemian po łyżce mąki i mleka. Na końcu wlać
wodę, ekstrakt waniliowy oraz olej.
Białka ubić z solą na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z
resztą ciasta.
Patelnię rozgrzać, przed smażeniem pierwszego naleśnika
lekko natłuścić.
Nabierać porcje ciasta, smażyć naleśniki z obu stron na
złoto.
Naleśniki podawać polane truskawkowym sosem, udekorowane listkami mięty.
Przepis zgłasza do durszlakowej akcji "uczymy jak słodzić"
Nic, tylko jeść :) Muszą być obłędne!
OdpowiedzUsuńwww.skladrekodziela.blox.pl