Po tłustym czwartku już, ale póki nie rozpoczął się post można sobie pofolgować jeszcze z takimi pysznymi słodkościami.
Robiłam już kiedyś tam lany chruścik, przepis z zeszytu mojej Babci - wówczas używałam lejka, niedawno zobaczyłam gdzieś w sieci wylewanie ciasta na gorący tłuszcz za pomocą butelki z zakrętką "z dziubkiem".
Postanowiłam wypróbować.
Taki chrust przygotowuje się i smaży niezwykle szybko, jest bardzo smaczny, każdy kęsik zachwyca swoim niepowtarzalnym kształtem.
składniki:
2 szkl mleka
3 szkl mąki pszennej
2 jaja
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki ekstraktu z wanilii
1/2 kieliszka spirytusu
ponadto:
tłuszcz do smażenia
cukier puder do oprószenia
Jaja roztrzepać z mlekiem, dodać przesianą mąkę i resztę składników.
Zmiksować do otrzymania jednolitego ciasta, odstawić na ok 15 minut.
Ciasto przelać do butelki.
Na rozgrzany tłuszcz wyciskać różne kształty, smażyć krótko, z obu stron na złoto.
Osączać na papierowym ręczniku.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
-
Dziś chciałam podzielić się odkrytym przeze mnie niedawno przepisem na ciasto, które już zrobiło u mas furorę:) Jest szybkie i łatwe do prz...
-
Sezon przetworów właściwie już za nami. W tym roku nie zrobiłam ich zbyt wiele, tylko tylko te, bez których nie możemy się obyć, tu muszę ...
-
Pierwszy raz z nalewką pigwową spotkałam się kilkanaście lat temu, był to popisowy trunek pewnego miłego, starszego Pana, u którego czasem w...
Vyzerá lákavo, vyskúšam s tou fľašou, som na to zvedavá. Peknú nedeľu prajem
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńPycha, moje dzieciaki uwielbiają :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam. Zdjęcia do tego zdecydowanie zachęcają. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, miłego weekendu. :)
ale mi smaka narobiłas :) Obserwuję i życzę miłego wieczorku :)
OdpowiedzUsuńSłodkie pyszności!
OdpowiedzUsuń