piątek, 9 lutego 2018

szybka pizza drożdżowa

Światowy Dzień Pizzy

Nie mogłam nie przypomnieć jednego z moich ulubionych przepisów.

Chodzi oczywiście o przepis na ciasto, bo na wierzch każdy może nałożyć to, co lubi najbardziej.
Dziś dodatki wybierała moja córcia, tradycyjnie więc bardzo: sos pomidorowy, ser, salami i oliwki.
Taką pizzę najlepiej podawać z keczupem.

Ale wracając do ciasta - świetne jest.
Nie wymaga długiego wyrabiania ani wyrastania.
Dlatego tak bardzo je lubię:)

Ciekawy jest też pomysł wałkowania ciasta na kaszy mannej, dzięki temu na gotowej pizzy powstaje fajna, chrupiąca warstewka.



składniki:

ciasto:
ok 1,5 szkl mąki pszennej
1/2 szkl ciepłego mleka
1/2 łyżeczki curku
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
30 g świeżych drożdży

ponadto:
oliwa
kasza manna

wierzch:
sos pomidorowy
oregano
ok 150 g żółtego sera
ok 100 g salami
kilka czarnych oliwek bez pestek

W ciepłym mleku rozmieszać cukier i drożdże. Odstawić na kilka minut.
Pozostałe składniki ciasta wrzucić do miski, dodać zaczyn, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki.
Ciasto posmarować oliwą, przykryć ściereczką, odstawić na 10 minut.

Blat posypać kaszą manną, wyłożyć ciasto, rozciągnąć na kaszce, rozwałkować wierzch również posypując kaszą.

Przełożyć na natłuszczoną blaszkę.
Wierzch cienko posmarować sosem pomidorowym, posypać oregano.

Rozsypać równomiernie starty na tarce o grubych oczkach ser. 
Wyłożyć plasterki salami i oliwki.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Piec ok 20 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz