Wkrótce Wielkanoc, ruszamy z opracowywaniem świątecznego menu.
Miałyśmy z Córcią ochotę na cytrynowa babkę; szukałam jakiegoś nowego przepisu, ale trafiłam tutaj na szwedzkie ciasto mazarynkowe; łączące w sobie smaki cytryny i marcepana, postanowiłam spróbować.
Zmieniłam nieco skład, miałam bowiem tylko 75g batonik marcepanowy w czekoladzie (stąd w cieście malutkie brązowe piegi), różnicę uzupełniłam migdałami w płatkach.
Ciasto jest wilgotne, aromatyczne, pyszne!
Znakomicie sprawdzi się w roli świątecznej babki.
składniki:
ciasto:
3 jaja
3/4 szkl cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
sok i skórka starta z cytryny
200 g stopionego masła
200 ml mleka
125 g masy marcepanowej (u mnie marcepanowy batonik i migdałowe płatki, w sumie 150 g)
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier:
1 szkl cukru pudru
ok 3 łyżek soku z cytryny
cukrowa posypka
Stopione masło wymieszać z mlekiem.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę; dodać ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z cytryny, starty marcepan.
Następnie do masy wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz mleko z masłem.
Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 40 minut (do tzw suchego patyczka).
Cukier utrzeć z sokiem z cytryny, lukrem polać wierzch ciasta, udekorować posypką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
-
Dziś chciałam podzielić się odkrytym przeze mnie niedawno przepisem na ciasto, które już zrobiło u mas furorę:) Jest szybkie i łatwe do prz...
-
Sezon przetworów właściwie już za nami. W tym roku nie zrobiłam ich zbyt wiele, tylko tylko te, bez których nie możemy się obyć, tu muszę ...
-
Pierwszy raz z nalewką pigwową spotkałam się kilkanaście lat temu, był to popisowy trunek pewnego miłego, starszego Pana, u którego czasem w...
Fajna buchta. Krásne a veselé Veľkonočné sviatky prajem
OdpowiedzUsuńCytryna plus marcepan...jeszcze takiej babki nie jadłam. Bardzo fajny i ciekawy przepis. Babka prezentuje się wspaniale. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wilgotne babki (ekhem... ;-)))), więc jestem jak najbardziej na tak :-)))
OdpowiedzUsuńNie pomyślałabym, aby zetrzeć marcepan i dodać do ciasta. Fajny pomysł :) Dziękuję za dołączenie do mojej akcji kulinarnej Wypieczone Święta Wielkanoc 2018 :)
OdpowiedzUsuń