Szkoda, że sezon szparagowy jest tak krótki...
Moja propozycja na pyszną, lekką i pożywną sałatkę.
składniki:
pęczek szparagów
5 jaj
świeży ogórek
biała rzodkiew (lub pęczek rzodkiewek)
pęczek szczypiorku
sól, pieprz do smaku
2 łyżki jogurtu greckiego
łyżka majonezu
łyżka soku z cytryny
Szparagi oczyścić, odłamać zdrewniałe końcówki, wrzucić na
lekko osolony wrzątek, obgotować ok 7 minut, osączyć, wystudzić, pokroić w ok 3
cm kawałki.
Jaja ugotować na twardo, pokroić w kostkę.
Ogórki i rzodkiew obrać, pokroić w kawałki.
Szczypiorek posiekać.
Wszystkie składniki sałatki włożyć do miski, doprawić do
smaku, dodać sok z cytryny, jogurt i majonez.
Wymieszać, odstawić do lodówki.
Vyzerá to dobre. Ďakujem za inšpiráciu. Peknú nedeľu prajem ♥
OdpowiedzUsuń