Dziś chciałam podzielić się odkrytym przeze mnie niedawno przepisem na ciasto, które już zrobiło u mas furorę:)
Jest szybkie i łatwe do przygotowania; schemat podobny jak przy robieniu muffinów: składniki mokre mieszamy osobno, suche osobno, później wszystko razem "szybko i byle jak".
Przygotowanie ciasta nie wymaga użycia miksera ani żadnych innych skomplikowanych czynności, wszystko zajmuje ledwo kilka chwil. W przypadku tego typu ciast im dłuższe i dokładniejsze mieszanie, tym gorzej: ciasto robi się gumowate i kiepsko rośnie.
Pamiętać należy jedynie o tym, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Do ciasta można dodać praktycznie wszystkie, ulubione owoce świeże albo mrożone.
Pięknie wyrasta, jest wilgotne ale puszyste, mięciutkie i smaczne :) Niektórzy porównują je do ciasta drożdżowego.
składniki:
suche:
2 i 1/2 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
mokre:
300 ml kefiru
3/4 szkl cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szkl oleju
3 jajka
ponadto:
jagody lub inne owoce (mogą być mrożone)
tłuszcz i kasza manna do blaszki
cukier puder
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Wszystkie składniki "mokre" wymieszać na jednolitą masę.
Mokre wlać do suchych, wymieszać szybko i delikatnie.
Masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną blaszki.
Na wierzch wysypać owoce.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 45 minut, do tzw suchego patyczka.
Po wystudzeniu wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
-
Dziś chciałam podzielić się odkrytym przeze mnie niedawno przepisem na ciasto, które już zrobiło u mas furorę:) Jest szybkie i łatwe do prz...
-
Sezon przetworów właściwie już za nami. W tym roku nie zrobiłam ich zbyt wiele, tylko tylko te, bez których nie możemy się obyć, tu muszę ...
-
Pierwszy raz z nalewką pigwową spotkałam się kilkanaście lat temu, był to popisowy trunek pewnego miłego, starszego Pana, u którego czasem w...
Chętnie sprubuje tego ciasta.Przepis zapisuję. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuje za przepis! Faktycznie ładnie urosło pomimo ze dodałam naprawdę sporo owoców. Zrobiłam z rabarbarem i czarna porzeczka (została mi garść mrożonej)- taka wiosenna fantazja :)
OdpowiedzUsuńWitam,czy wsypujecie na ciast owoce mocno mrozone czy wczesniej je troszke odmrazacie?
OdpowiedzUsuńProsto z zamrażalnika włożyłam i wyszedł.dałam winogrona mrożone fioletowe i troszkę rodzynek
UsuńSuper placek szybko się robi i pyszny
OdpowiedzUsuńBardzo dobre,dodałam mrożona borowke.
OdpowiedzUsuńWyszedł zakalec :)
OdpowiedzUsuńJa dałam na wierzch jagody ze słoika wekowane same, wyszło bosko.
UsuńSuper przepis!!! Dziś zrobiłam z mrożonymi malinami. Polecam
OdpowiedzUsuńRobilam 2 razy. Pierwszy raz z wiśniami z nalewki, drugi raz ze sliwką węgierką. Za kazdym razem wyszlo pyszne😉
OdpowiedzUsuńPierwszy raz wyszło mi ciasto z proszkiem do pieczenia. Zrobiłam z rabarbarem i zamiast oleju dałam masło. Bardzo dziękuję za przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńFajny, prosty przepis :)
OdpowiedzUsuńSpróbuję upiec:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam z tartymi jabłkami. Ciekawe co mi wyjdzie. Dzięki za przepis. Pozdrawiam wszystkich.
OdpowiedzUsuńSuper!!!!! Pieczone wielokrotnie i za każdym razem mega!!!!
OdpowiedzUsuńChyba sliwek za dużo bo piekłam 30 min dłużej, śliwki wpadly w ciasto i w tych miejscach mokre 🤔🤔
OdpowiedzUsuńCzy mogę użyć brzoskwin z puszki?
OdpowiedzUsuńSuper przepis :-) Bardzo szybki i prosty, idealny dla zabieganych. Robiłam ciasto już kilka razy i za każdym razem wychodzi pyszne :-)
OdpowiedzUsuńInteresujące,zaraz zrobię,pytanie są konieczne owoce?
OdpowiedzUsuńSuper przepis 👍🏻👍🏻 ciasto wyszło idealne. U nas z borówką amerykańską i jabłkami. Niebo w gębie. Okazuje się że nawet mali przeciwnicy kefiru przekonali się, że jest na niego sposób, aby smakował hihi i ciasto znikało w zastraszającym tempie. Placek szybki, prosty i smakowity. 10/10
OdpowiedzUsuńDzieki za przepis .Właśnie upiekłam i wyszedł Super.Czekam aż wystygnie. Ciekawe jak smakuję?
OdpowiedzUsuńPiekę
OdpowiedzUsuńNic tylko jeść, jeść, i jeść. Ciasto z jagodami zawsze pycha.
OdpowiedzUsuń