piątek, 21 lipca 2017

tarta z chorizo i grillowanym bakłażanem

Tak naprawdę w tej tarcie naprawdę niezwykły jest sos: kremowy, aksamitny, z dodatkiem sera z niebieską pleśnią, co za tym idzie o wyjątkowym aromacie.

Ponadto kruche ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, grillowane bakłażany i chrupiące chorizo.

Sycący i wyjątkowo mocny smak.



składniki:

ciasto:
3/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g zimnego masła
1/3 szkl wody
szczypta soli

sos:
1 szkl jogurtu greckiego
ok 60 g sera z niebieską pleśnią
jajko

nadzienie:
bakłażan
ok 120 g chorizo

pęczek szczypioru


Masło posiekać z mąką, dodać wodę i sól, szybko wyrobić ciasto.
Wylepić nim natłuszczoną blaszkę, ponakłuwać widelcem, odłożyć na godzinę do lodówki.

Bakłażana pokroić w o 1 cm plastry, włożyć do osolonej wody, odstawić na 20 minut. Po tym czasie osuszyć papierowym ręcznikiem, grillować (ja polecam stołowy grill elektryczny o gabarytach gofrownicy, świetny jest, błyskawiczny, nie wymaga tłuszczu i łatwo się go czyści!).

Chorizo pokroić w plastry, wrzucić na rozgrzaną patelnię, smażyć mieszając aż tłuszcz się wytopi a plasterki będą chrupkie.
Wyjąć kiełbaski i osączyć na papierowym ręczniku.

Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Piec ok 15 minut.
Na podpieczony spód wylać 3/4 sosu, wyłoży plastry bakłażana i chorizo, na wierzch wylać resztę sosu.
Piec ok 25 minut.

Przed podaniem wierzch posypać szczypiorem.

1 komentarz: