Tak naprawdę w tej tarcie naprawdę niezwykły jest sos: kremowy, aksamitny, z dodatkiem sera z niebieską pleśnią, co za tym idzie o wyjątkowym aromacie.
Ponadto kruche ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, grillowane bakłażany i chrupiące chorizo.
Sycący i wyjątkowo mocny smak.
składniki:
ciasto:
3/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g zimnego masła
1/3 szkl wody
szczypta soli
sos:
1 szkl jogurtu greckiego
ok 60 g sera z niebieską pleśnią
jajko
nadzienie:
bakłażan
ok 120 g chorizo
pęczek szczypioru
Masło posiekać z mąką, dodać wodę i sól, szybko wyrobić ciasto.
Wylepić nim natłuszczoną blaszkę, ponakłuwać widelcem, odłożyć na godzinę do lodówki.
Bakłażana pokroić w o 1 cm plastry, włożyć do osolonej wody, odstawić na 20 minut. Po tym czasie osuszyć papierowym ręcznikiem, grillować (ja polecam stołowy grill elektryczny o gabarytach gofrownicy, świetny jest, błyskawiczny, nie wymaga tłuszczu i łatwo się go czyści!).
Chorizo pokroić w plastry, wrzucić na rozgrzaną patelnię, smażyć mieszając aż tłuszcz się wytopi a plasterki będą chrupkie.
Wyjąć kiełbaski i osączyć na papierowym ręczniku.
Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Piec ok 15 minut.
Na podpieczony spód wylać 3/4 sosu, wyłoży plastry bakłażana i chorizo, na wierzch wylać resztę sosu.
Piec ok 25 minut.
Przed podaniem wierzch posypać szczypiorem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
-
Dziś chciałam podzielić się odkrytym przeze mnie niedawno przepisem na ciasto, które już zrobiło u mas furorę:) Jest szybkie i łatwe do prz...
-
Sezon przetworów właściwie już za nami. W tym roku nie zrobiłam ich zbyt wiele, tylko tylko te, bez których nie możemy się obyć, tu muszę ...
-
Pierwszy raz z nalewką pigwową spotkałam się kilkanaście lat temu, był to popisowy trunek pewnego miłego, starszego Pana, u którego czasem w...
Tarty na słono, to jest to :)
OdpowiedzUsuńwww.skladrekodziela.blox.pl