czwartek, 20 lipca 2017

domowe lody waniliowe

Wreszcie mamy lato:)
Prawdziwe!
Żar leje się z nieba, jest upalnie i leniwie.

Choć to nie całkiem zdrowo, większość z nas w takie właśnie dni decyduje się na ochłodzenie za pomocą lodów!

W tym wpisie chciałabym podzielić się przepisem na domowe lody waniliowe; najlepsze, jakie udało mi się zrobić do tej pory.

Aksamitne, pachnące wanilią, nie zamarzają na kość i dają się formować w gałeczki nawet po długim przebywaniu w zamrażarce.

Koniecznie wybierzcie świeże, dobrej jakości jaja.

Przepis można potraktować jako bazę do wyrobu różnych lodowych smaków, wystarczy pod koniec przygotowywania dodać np pokruszoną chałwę czy owocowy mus i uzyskamy nowe, ulubione smaki:)




składniki:

400 ml śmietany kremówki
2 jaja
ziarenka z jednej laski wanilii
3 łyżki cukru
szczypta soli

Jaja sparzamy wrzątkiem, oddzielamy białka od żółtek

Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, dodajemy ziarenka wanilii.

Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli.

Śmietanę ubijamy.


Białka, żółtka i bitą śmietanę przekładamy do gotowej do pracy maszyny do lodów.
Mieszać ok 40 minut, następnie schłodzić w zamrażarce.



Jeśli nie mamy maszyny do lodów należy wszystkie składniki  dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszać, przełożyć do pojemnika, włożyć do zamrażarki, po półgodzinie zmiksować, ponownie włożyć do zamrażarki- czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz