Prawdziwe!
Żar leje się z nieba, jest upalnie i leniwie.
Choć to nie całkiem zdrowo, większość z nas w takie właśnie dni decyduje się na ochłodzenie za pomocą lodów!
W tym wpisie chciałabym podzielić się przepisem na domowe lody waniliowe; najlepsze, jakie udało mi się zrobić do tej pory.
Aksamitne, pachnące wanilią, nie zamarzają na kość i dają się formować w gałeczki nawet po długim przebywaniu w zamrażarce.
Koniecznie wybierzcie świeże, dobrej jakości jaja.
Przepis można potraktować jako bazę do wyrobu różnych lodowych smaków, wystarczy pod koniec przygotowywania dodać np pokruszoną chałwę czy owocowy mus i uzyskamy nowe, ulubione smaki:)
składniki:
400 ml śmietany kremówki
2 jaja
ziarenka z jednej laski wanilii
3 łyżki cukru
szczypta soli
Jaja sparzamy wrzątkiem, oddzielamy białka od żółtek
Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, dodajemy ziarenka wanilii.
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli.
Śmietanę ubijamy.
Białka, żółtka i bitą śmietanę przekładamy do gotowej do pracy maszyny do lodów.
Mieszać ok 40 minut, następnie schłodzić w zamrażarce.
Jeśli nie mamy maszyny do lodów należy wszystkie składniki dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszać, przełożyć do pojemnika, włożyć do zamrażarki, po półgodzinie zmiksować, ponownie włożyć do zamrażarki- czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz