poniedziałek, 14 sierpnia 2017

wstążki w zielonym sosie rozmaitości

Moja Córcia uwielbia makarony, we wszystkich postaciach i odmianach.
Dla niej więc wymyślam co i rusz jakieś makaronowe dania .

Tym razem obiad wieńczy kolejny przywieziony z wakacji serek; "zagrebacki sir".
Bardzo smaczny, przypominający wiejski, domowej roboty twaróg o granulkowej konsystencji i lekko kwaśnym smaku. Nada się do wielu potraw słodkich i wytrawnych.

Taki makaron pięknie się prezentuje i świetnie smakuje. Na co dzień można posypać go twardym, pokruszonym twarogiem, albo serkiem typu włoskiego.





składniki:

400 g makaronu wstążki
podwójna pierś kurczaka
cebula
2 ząbki czosnku
pęczek szpinaku
1/2 brokuła
świeże zioła
pomidorki koktajlowe
mała papryczka pikantna
oliwa
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka mąki pszennej

Makaron ugotować al'dente.

Mięso pokroić w kostkę, cebulę w piórka, brokuł podzielić na różyczki, szpinak drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić piórka cebuli, następnie mięso, obsmażyć ze wszystkich stron, następnie dodać szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, podlać odrobiną wody, doprowadzić do wrzenia.
Dodać różyczki brokuła i zioła, przykryć, dusić na wolnym ogniu aż brokuł zmięknie.

Doprawić do smaku, oprószyć mąką, trzymać na ogniu aż sos zgęstnieje.

Ser pokruszyć, papryczkę pokroić w plasterki, pomidorki na połówki.

Na talerze wyłożyć porcje makaronu, polewać gorącym sosem, posypywać obficie serem i pomidorkami, udekorować  papryczką i świeżymi ziołami.

1 komentarz:

  1. Od razu pomyślałam o swoich dzieciach. Oni, to tacy amatorzy makaronu. Na pewno piali by z zachwytu nad takim daniem. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń